Política 25/02/2016

Puigdemont creu que l'acord PSOE-C's "enquista" les relacions entre Catalunya i l'Estat

El president de la Generalitat parla per primera vegada de l'expresident Pujol per assegurar que l'evasió d'impostos "no té res a veure amb l'acció de Govern ni amb el partit"

Ara
2 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant l'entrevista a la Cadena SER / @govern

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha opinat per primera vegada sobre el pacte PSOE-Ciutadans, que al seu parer "no només no resol, sinó que contribueix a enquistar" alguns problemes d'Espanya, com per exemple el conflicte amb Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, el president ha retret al PSOE que faci 30 anys que parla de federalisme però que, tot i governar, no hagi materialitzat mai la seva proposta federal. "El federalisme es demostra federant, i quan el PSOE ha tingut majories absolutes, poden respondre què ha federat?", s'ha preguntat.

En aquest punt, ha contraposat aquells que neguen un referèndum tot i "agafar la bandera de la regeneració i la reforma", en al·lusió al PSOE i C's, amb la "valentia" de Podem, per ser l'única força estatal a defensar una consulta per a Catalunya. En aquest sentit, ha emplaçat el futur govern espanyol –sigui o no liderat per Pedro Sánchez– a fer alguna proposta per a Catalunya.

De fet, si es donés el cas que el futur govern espanyol proposa un referèndum a canvi d'aparcar el full de ruta independentista, Puigdemont ha confiat a poder arribar a un acord per celebrar-lo: "Si l'estratègia és el referèndum, ens posarem d'acord a fer-lo, segur", ha afirmat.

No hi haurà proclamació d'independència aquesta legislatura

Al marge d'això, però, Puigdemont ha detallat el full de ruta cap a la independència que segueix el Govern. Així, ha confirmat que no hi haurà cap proclamació d'independència fins que no ho voti el 50% de la població, una votació que no serà aquesta legislatura. Els plans independentistes passen per convocar unes noves eleccions constituents d'aquí 16 mesos, de manera que el Parlament que en surti convoqui un referèndum perquè els catalans votin la nova Constitució. "Al Govern de Catalunya no li pertoca decidir si es queda [a Espanya] o no, això li pertoca a la gent", ha afirmat.

Encara sobre política catalana, Puigdemont ha reivindicat que el procés independentista no ha estat una "accelerada" cap a l'estat propi sinó una construcció "lenta, constant i massiva" per ser indepedents.

De fet, Puigdemont s'ha refermat en tots els passos que ha fet fins ara, posant especial èmfasi en la creació de la conselleria d'Exteriors, ara suspesa pel Tribunal Constitucional. "Repto qualsevol que ens digui què estem incomplint de l'Estatut", ha dit, reivindicant la legalitat del departament que dirigeix Raül Romeva.

Desvincula el cas Pujol del partit i del Govern

Carles Puigdemont ha parlat per primera vegada de Jordi Pujol i ho ha fet per desvincular la confessió de l'expresident de l'activitat del Govern i de Convergència Democràtica. En una entrevista a la Cadena SER, Puigdemont ha afirmat que l'evasió d'impostos confessada per Pujol "no té res a veure amb l'acció de Govern ni amb el partit".

De fet, Puigdemont ha considerat les investigacions al voltant de la família de l'expresident de la Generalitat com un tema estrictament "personal" i ha remarcat que "ni el Govern ni el partit evadeixen impostos". Amb tot, però, l'actual cap de l'executiu català ha admès que el cas li produeix "tristesa".

Per deixar clar que el nou Govern forma part d'una nova etapa política a Catalunya, Puigdemont ha explicat que és el primer president que quan Pujol es va presentar per primera vegada, el 1980, "no tenia la majoria d'edat per votar".

stats