Política 22/05/2019

Puigdemont està "absolutament convençut" que podrà recollir l'acta de diputat europeu

El candidat de JxCat diu a RAC1 que se li hauria de demanar a Pedro Sánchez com reaccionaria

Ara
3 min
Carles Puigdemont: “Després de les eleccions 
 Hi haurà condicions per restablir la unitat estratègica”

BarcelonaEl candidat a les eleccions europees per JxCat, Carles Puigdemont, ha insistit en una entrevista a RAC1 que "en compliment de la llei, de les normes europees, no hauria de tenir cap problema per recollir l'acta i trepitjar territori espanyol". "¿Però algú preguntarà això a Pedro Sánchez o a la vicepresidenta del govern espanyol? Crec que és bastant rellevant", ha dit, i ha parlat d'un "informe apòcrif" que corre per Madrid sobre què podria passar. Puigdemont assegura que ells sí que ho tenen controlat: "Un cop soc elegible, si els ciutadans m'escullen a mi o a Comín o a Ponsatí ho tindran molt difícil". El periodista Jordi Basté hi ha insistit, preguntant-li si n'estava convençut. "Absolutament convençut, com estàvem convençuts del nostre itinerari quan vam anar a l'exili. I serà més d'hora que tard". Haurà d'anar als tribunals? "No. I si hi ha un itinerari judicial, a Europa tenen unes mesures cautelars que a l'estat espanyol no tenen. Tenim totes les variables sobre la taula. Anem molt segurs, serens i tranquils, cosa que no hi és a l'altra banda".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Puigdemont ha insistit que necessita "el màxim de suport a Catalunya". En funció de la participació, creu que entre un 3,5% i un 4,5% dels vots els donarien bons resultats si hi ha un 60% de participació. "La lluita que tenim pels vots és a Catalunya i no ens en sobra ni un", ha dit, després de denunciar que no han pogut fer campanya amb igualtat de condicions perquè, per exemple, no pot participar en el debat d'aquest dimecres.

També ha assegurat que el primer que farà si és eurodiputat "tindrà a veure amb la llibertat i el dret a l'autodeterminació". Puigdemont pensa entrar al grup Aliança Lliure Europea, però la decisió no s'ha pres. En tot cas, diu que proposarà una agenda de treball "perquè el dret i la llibertat dels pobles i la llibertat dels presos i els ciutadans de Catalunya sigui una prioritat", ha afirmat.

Sobre la inhabilitació dels polítics catalans a Madrid

Sobre les imatges de la constitució del Parlament espanyol d'ahir, per exemple Junqueras encaixant amb Sánchez, ha afirmat que "la gent de Catalunya vol que els seus representants tinguin l'actitud de mà estesa". Es va "emocionar" quan va veure els polítics catalans, diu. "Políticament em va semblar molt trist que hi hagués aquella sonora rebequeria de la ultradreta i d'un sector de l'hemicicle". I constata: "Efectivament són presos polítics, perquè són al Parlament espanyol escollits per les mateixes idees que els van portar a judici".

Sobre la inhabilitació dels polítics catalans, ha dit que "la mesa del Congrés pot marcar distància i fer valer la seva sobirania davant del poder judicial, que no s'aclareix". Espera que la sobirania de la mesa i la separació de poders sigui el que guiï la decisió.

Arran de la polèmica que van aixecar unes declaracions del president del Parlament, Roger Torrent (ERC), en què posava contra les cordes la mesa del Parlament, no ha volgut entrar en polèmica però ha fet el paral·lelisme amb el seu cas: "Jo soc un diputat suspès per una decisió de la mesa del Parlament al contrari del que deia el ple de la cambra. Crec que va ser una mala decisió. Jo m'he vist obligat a denunciar aquesta situació i defensaré els meus drets fins al final. Espero que la mesa del Congrés sàpiga fer valer la seva autoritat davant el poder judicial, que vol interferir en l'equilibri de majories de la sala", ha dit.

stats