Política 18/08/2015

Puigdemont: "Els ajuntaments som els majordoms de l'Estat: tenim les claus i ens criden quan falta paper de vàter"

El president de l'AMI i alcalde de Girona reclama que els governs locals siguin a la "sala de comandament" d'un eventual estat català

Laia Vicens
2 min
L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, durant la conferència d'alcaldes a la UCE / ÀLEX RECOLONS (ACN)

Prada (el Conflent)El president de l'Associació de Municipis per la Independència i alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha lamentat que els municipis han actuat sempre com "els majordoms" de l'Estat en matèria d'educació, medi ambient i polítiques socials, entre altres àmbits. "Tenim les claus i ens criden quan falta paper de vàter", ha exemplificat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Sempre ens comparem amb d'altres democràcies d'èxit que donen un paper rellevant als ajuntaments i no en fem cas", ha criticat en un debat sobre el paper dels municipis en matèria educativa, celebrat aquest dimarts a la Universitat Catalana d'Estiu, que es fa a Prada (Conflent). Segons ha dit, el paper "rellevant" dels governs locals és una "estructura d'estat" que qualsevol societat moderna ha de protegir.

Per això, Puigdemont ha reclamat que en un eventual estat català els ajuntaments siguin a la "sala de comandament".

Unanimitat a l'hora de lamentar les "poques" competències...

Puigdemont ha participat en una taula rodona amb alcaldes de diferents municipis dels Països Catalans, que han lamentat les "poques competències" que els estats espanyol i francès donen als municipis en matèria educativa tot i ser l'administració més propera als ciutadans.

A més, han lamentat que la llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local (LRSAL) "ofegui" econòmicament els governs locals, de manera que posa en perill el funcionament de les escoles de música, escoles d'adults o escoles bressol, gairebé les úniques competències que tenen els ajuntaments en educació.

...però disparitat de criteris a l'hora de valorar la supressió de les diputacions

En canvi, hi ha hagut diferents opinions sobre si suprimir o no les diputacions. Per a Maria Josep Ortega, alcaldessa de Carlet (Ribera Alta), els òrgans provincials només han servit "per pagar amics i fer negocis", de manera que ha reclamat "liquidar" les diputacions. És el mateix que ha opinat David Rodríguez, alcalde de Solsona, i Jaume Casals, alcalde de Navàs, que ha titllat els organismes de "cementiri d'elefants".

En canvi, Puigdemont ha admès que no s'imagina la reacció dels municipis més petits si desapareixen les diputacions. "Avui juguen un paper del qual no podem prescindir, no només per raons econòmiques sinó també estratègiques pel que fa a l'Agència Tributària", ha defensat.

També hi han participat Miquel Oliver, alcalde de Manacor; Mateu Ferrà (alcalde de Banyalbufar, Mallorca) i Francesc Manent (alcalde de Sant Andreu de Sureda, Rosselló).

stats