Política 07/05/2019

Puigdemont: "Les conseqüències de continuar amb la croada de l'«¡A por ellos!» haurien estat devastadores per a l'Estat"

L'expresident supedita el seu retorn al compromís del govern espanyol amb "l'estat de dret europeu"

Ara
2 min
Puigdemont: "Les conseqüències de continuar amb la croada de l''a por ellos' haurien estat devastadores per l'Estat"

BarcelonaL'expresident Carles Puigdemont ha valorat aquest dimarts la llum verda a la seva candidatura de cara a les eleccions del 26 de maig i ha afirmat que, per a Espanya, "les conseqüències de continuar la croada de l'«¡A por ellos!» haurien estat devastadores". Una afirmació que descansa en l'eventual impugnació i posterior repetició dels comicis europeus.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, l'expresident ha volgut fer paleses les "dificultats" amb què s'està trobant la candidatura de JxCat per concórrer a les eleccions a només 19 dies de la votació. "Hem perdut un temps preciós. No és fàcil trobar empreses que puguin imprimir milions de paperetes i poder arribar a les llars de milions de catalans", ha lamentat. I ha denunciat: "No estem en igualtat de condicions".

"Ens agradaria ser valorats per les nostres propostes polítiques i no per portar sempre l'etiqueta de conflictivitat", ha admès. Una marca que, segons ha indicat, està provocada per "haver de litigar contínuament amb els tribunals". Ara bé, Puigdemont ha celebrat que amb tots aquests processos "s'ha pogut demostrat que, quan les decisions s'han de prendre per la justícia independent europea, hem guanyat".

Sigui com sigui, des de JxCat "no renunciaran" als debats electorals malgrat que, segons ha matisat l'expresident, "la interacció en un debat fet des d'una connexió amb doble retard és complicada". "El mandat d'igualtat de condicions en els debats no ens és favorable", ha sentenciat.

https://www.ara.cat/politica/espanyola-JEC-Puigdemont-Comin-Ponsati_0_2228777240.htmlL’aval a Puigdemont per al 26-M fa aflorar la divisió judicialRetorn a Catalunya

Sobre la possibilitat de tornar a Catalunya en cas que fos escollit eurodiputat, Puigdemont ha destacat que "el primer que cal és que la gent vagi a votar". No obstant això, Puigdemont també ha assegurat que treballa per "fer-ho demà mateix". En qualsevol cas, l'expresident ha supeditat la seva promesa electoral a la "responsabilitat" de l'estat espanyol. "¿Pensen respectar la immunitat d'un diputat electe i complir amb l'estat de dret europeu?", ha etzibat Puigdemont.

Des dels micròfons de RAC1, el cap de files de JxCat ha considerat que "aquesta és la pregunta que cal fer al govern espanyol". "Buscarem tots els camins que ens portin, no a Roma, sinó a Catalunya, però ens cal un compromís ferm de l'estat espanyol amb el dret europeu", ha advertit. I ha conclòs: "Si és així, les coses seran molt més senzilles".

Renúncia de De Gispert

D'altra banda, l'expresident Puigdemont també ha valorat l'anunci de Núria De Gispert de posar a disposició del Govern la seva renúncia a la Creu de Sant Jordi. "Va cometre un error i l'ha assumit. Crec que se li ha fet pagar un preu massa alt", ha indicat. "L'expresidenta ha posat a disposició del Govern una reflexió personal que enriqueix el debat i que l'honora, aprenem-ne", ha reblat. En qualsevol cas, Puigdemont ha defensat l'actuació del Govern i ha afirmat que ell "hauria fet el mateix que el president Torra".

stats