Política 11/09/2016

Puigdemont planteja unes noves eleccions després de la Diada del 2017

El president de la Generalitat avança que plantejarà a l'Estat un referèndum pactat el pròxim 28 de setembre

Efe
2 min
Carles Puigdemont en el discurs d'investidura com a president de la Generalitat, al Parlament / MANOLO GARCÍA

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha expressat el seu desig aquest diumenge que, per a la Diada de l'any que ve, ell ja estigui "en funcions", perquè s'hauran convocat noves eleccions i Catalunya es trobarà en el "trànsit entre la postautonomia i la preindependència".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho ha afirmat en una roda de premsa amb corresponsals estrangers al Palau de la Generalitat, en la qual ha calculat que, "a finals de juliol" del 2017, el Parlament ja hauria d'haver acabat els treballs que s'ha marcat la majoria independentista de Junts pel Sí i la CUP per a aquesta legislatura.

Preguntat per quina serà la fase en la qual es trobarà el procés sobiranista a la Diada de l'any que ve, Puigdemont ha subratllat: "Jo espero, perquè és el meu compromís, que siguem capaços de fer les coses tan bé que jo ja estigui en funcions".

El discurs de la qüestió de confiança

El president també ha avançat aquest diumenge que aprofitarà la seva intervenció en el debat de la qüestió de confiança del 28 de setembre al Parlament per plantejar a l'Estat una proposta de referèndum a Catalunya.

Puigdemont ha explicat que la idea de fer un referèndum sobre la independència en els pròxims mesos s'està "estudiant", tal com va avançar l'ARA, però "de moment" allò que preveu el vigent full de ruta del Govern és celebrar unes "eleccions constituents" el 2017.

Malgrat que el Govern central i les Corts han rebutjat en reiterades ocasions els últims anys les peticions catalanes de celebració d'un referèndum amb totes les garanties legals, Puigdemont ha assegurat que no tira encara la tovallola: "Insistiré el dia 28 a fer una proposta en aquest sentit a la política espanyola".

"Si hi ha possibilitats d'utilitzar el referèndum com a mecanisme eficaç i segur perquè la gent decideixi, és clar que no està descartat", ha apuntat Puigdemont, que el dia 28 se sotmetrà a una qüestió de confiança, per a la qual ja s'ha garantit el suport de Junts pel Sí i la CUP, els dos grups independentistes de la cambra.

En tot cas ha recalcat que, si no hi ha acord amb l'Estat per celebrar un referèndum, la "fórmula" prevista és convocar unes eleccions constituents, que serien un "veritable plebiscit de validació" del procés independentista.

stats