Política 01/10/2017

Puigdemont portarà la victòria del sí al Parlament perquè proclami la independència

El president reclama a la UE una reacció immediata: "Ja no pot mirar cap a un altre cantó"

Gerard Pruna
2 min
El Govern en ple durant la declaració institucional de Carles Puigdemont

BarcelonaComplir amb la llei del referèndum. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha anunciat aquest diumenge que els pròxims dies traslladarà al Parlament el resultat del referèndum -amb aclaparadora victòria del 'sí', 2.020.144 vots, per sobre del 90%- perquè faci el que preveu la llei del referèndum, és a dir, proclamar la independència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Abans que es fessin públics els resultats, Puigdemont ha comparegut acompanyat de tot el Govern per defensar que "Catalunya s'ha guanyat avui el dret a ser un estat independent en forma de república". El president de la Generalitat ha afirmat que Catalunya s'ha guanyat a pols la seva sobirania, per la qual cosa les institucions catalanes "tenen el deure d'implementar el que avui han decidit els ciutadans".

Puigdemont, doncs, dona validesa absoluta al resultat de l'1-O malgrat que s'hagi celebrat en unes condicions extremes, havent de tancar col·legis davant la repressió policial per part de l'Estat. Per això, i seguint amb el full de ruta marcat al Parlament, ha avançat que els pròxims dies -demà ha convocat una reunió de govern extraordinària- portarà a la cambra catalana els resultats del referèndum perquè actuï d'acord amb el que diu la llei del referèndum.

Conscient que el Procés ha guanyat avui legitimitat als ulls de la comunitat internacional a causa de la "repressió brutal" de l'Estat, Puigdemont s'ha adreçat també directament a la comunitat internacional i en especial a la UE, a qui ha avisat que "ja no pot continuar mirant cap a un altre cantó". El president català ha dit que la "repressió i hostilitat" mostrada avui per l'Estat a Catalunya fa que la carpeta catalana ja no sigui "un afer intern" i reclami una actuació immediata de la comunitat internacional.

"Ja no és un afer intern. És un afer d'interès europeu que apel·la als valors fundacionals de l'espai de pau, convivència i democràcia que hem construït des de fa anys", ha continuat Puigdemont, que ha argumentat que "avui Catalunya ha guanyat molts referèndums", entre els quals el "dret a ser escoltats, respectats i reconeguts".

Aquest matí, en una breu declaració institucional, Puigdemont ja havia carregat amb duresa contra l'actuació de l'Estat per l'intent d'impedir el referèndum. El president ha reaccionat amb indignació davant d'"aquesta nova onada de repressió embogida contra gent pacífica", i ha acusat l'Estat de només tenir "imposició i força" com a arguments per convèncer els catalans.

Puigdemont, que ha lamentat que l'Estat faci servir "porres contra urnes, violència contra civisme", ha aplaudit la reacció de la gent defensant els col·legis electorals i les urnes. "Davant la covardia dels que usen la violència i els recursos de l'Estat, m'admira i m'emociona la valentia de milers de ciutadans que estan defensant les urnes i els col·legis", ha afirmat. Segons ha dit, seguint per aquest camí l'Estat avança "cap a una vergonya que els acompanyarà sempre", mentre que Catalunya, ha dit, demostra al món "valentia i coratge".

El president ha fet una crida a respondre a l'actuació policial i l'intent de suspendre el referèndum "tornant a fer cues" i esperant amb "paciència" poder votar. De fet, Puigdemont ha remarcat que malgrat l'actuació policial, l'estat espanyol no ha impedit que la gent voti com demostra el fet que molta gent ho estigui fent encara ara i que ell mateix i molts dels seus consellers també hagin votat.

stats