Política 20/12/2016

Puigdemont exigeix "alliberar" la justícia d'assumptes polítics que "no li pertoquen"

El president de la Generalitat demana, en un acte de commemoració del Dia de la Justícia, que no es perdi el lligam del dret amb la llibertat

Núria Orriols
1 min
El president Puigdemont, durant la declaració institucional de condol per la mort de Muriel Casals / CRISTINA CALDERER

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha exigit aquest dimarts en l'acte de commemoració del Dia de la Justícia al Palau de la Generalitat que el món judicial quedi "alliberat" dels assumptes polítics i no perdi el "lligam íntim" amb la "llibertat, els drets humans i la protecció dels més desafavorits".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Coincidint amb el moviment independentista en contra de la judicialització del procés i les acusacions per part del govern espanyol d'incompliments de la llei, Puigdemont ha fet una defensa de l'estat de dret i l'actuació dels seus treballadors, i ha posat èmfasi en la necessitat d'una justícia "independent" i amb suficients recursos econòmics i materials.

"La judicialització de la política no és bona i cal alliberar la justícia d'una càrrega que no li pertoca", ha sentenciat en la seva intervenció davant la plana major del món judicial a Catalunya. També ha assenyalat que els continus recursos de l'estat espanyol als tribunals tampoc són bons per al personal que hi treballa, ja que els obliga a pronunciar-se sobre assumptes que el Govern creu que són polítics.

Puigdemont també ha reclamat al govern espanyol que compleixi les sentències europees, i ha assenyalat que el Consell d'Europa l'ha situat com el tercer estat que més expedients oberts té i el primer que més incompleix resolucions del Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Alhora, ha exigit més despesa i recursos, ja que Espanya se situa per sota de la mitjana de la Unió Europea.

Finalment, ha reclamat un ús més gran del català en l'àmbit judicial: "El 92% de les sentències no es fan en llengua catalana", ha assenyalat.

stats