Política 31/03/2017

Puigdemont avisa l'Estat que la impugnació dels pressupostos no impedirà el referèndum

El president de la Generalitat afirma que l'executiu català utilitzarà "l'ampli marge de maniobra" que encara deixen els comptes, i el vicepresident Junqueras lamenta que hagin impugnat uns "comptes expansius"

Ara
1 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont

BarcelonaLa impugnació dels pressupostos al Tribunal Constitucional (TC) no impedirà el referèndum. Aquesta ha estat la resposta del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a l'acord del govern espanyol d'aquest divendres amb el qual ha decidit portar els comptes catalans als tribunals. En el seu últim dia de viatge oficial als Estats Units, Puigdemont ha avisat l'executiu de Mariano Rajoy que "fins i tot posant bastons a les rodes no podrà evitar" el referèndum.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Això no obstruirà l'acció del Govern en tots els aspectes", ha sentenciat, i ha garantit que l'executiu utilitzarà "l'ampli marge de maniobra" que creu que encara deixen els pressupostos aprovats al Parlament. A més, ha defensat que, tot i l'advertiment que rebrà del TC, ell segueix "mantenint la competència" per convocar "eleccions i consultes".

Tot i que el recurs del govern espanyol suposa la suspensió momentània de les partides de la Generalitat per a processos electorals, consultes populars i processos de participació ciutadana identificades als articles 4 i 9 de la llei de pressupostos, aquestes no són les úniques partides del pressupost que es vinculen al referèndum.

La resposta de Junqueras

El vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ha recordat al govern espanyol que tots els pressupostos, tant els de les comunitats com els de l'Estat, han inclòs sempre partides per a processos electorals i consultes, i ha criticat que si ara volen portar els comptes de la Generalitat al TC "és per posar totes les traves que poden a la bona feina del Govern". Aquí, Junqueras ha lamentat que l'executiu espanyol porti als tribunals uns comptes "clarament expansius" quan mai ha actuat contra els pressupostos que han retallat drets socials.

stats