Política 18/02/2016

Puigdemont: "Si se m'hagués proposat fer de conseller no hauria acceptat"

El president de la Generalitat explica a RAC1 com va rebre l'encàrrec per succeir Artur Mas

Ara
2 min
Puigdemont, abraçat a Mas / MANOLO GARCÍA

BarcelonaEra a casa quan aquell dissabte 9 de gener el seu mòbil va sonar. A la pantalla, un número llarg. A l'altra banda de l'auricular, Artur Mas. "Vine cap a Barcelona", li va dir. Carles Puigdemont, aleshores alcalde de Girona, ja sabia que aquell trajecte no era en qualitat de president de l'Associació de Municipis per la Independència, com tantes altres vegades. "Esperava que no m'ho proposessin. No podia dir que no", ha explicat en una entrevista a RAC1.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Primer, havia de resoldre la logística familiar. Estava sol amb les seves dues filles a casa i la seva dona era a Barcelona. Va recórrer a l'ajut d'un amic, que poc s'imaginava el motiu pel qual li demanava el favor. De fet, es pensava que el desplaçament de Puigdemont a la capital catalana era perquè ja hi havia solució al pacte d'investidura entre Junts pel Sí i la CUP. "La solució sóc jo", li va confessar al seu cangur improvisat, que va quedar astorat.

En el trajecte per anar a rebre l'encàrrec polític més important de la seva vida, el de ser president de la Generalitat, Puigdemont no va parlar amb ningú. "No tenia mans lliures", ha afirmat. Sí havia parlat amb la seva dona, que li ha "fet costat" en totes les decisions que ha pres. "Sabíem que suposaria el desballestament de la vida rutinària que teníem fins aleshores", ha admès.

Puigdemont ha explicat que estava trist. "Et proposen ser president i no hi ha eufòria". Era conscient que Artur Mas havia pres una decisió "de gran transcendència" i hauria estat un "gest de covardia" no acceptar aquella responsabilitat. I això que, ha dit, ell estava molt còmode a la seva "zona de confort" com a alcalde de Girona. "Si se m'hagués proposat fer de conseller, no hauria acceptat. Fer d'alcalde de Girona era molt més important", ha argumentat. Ha reconegut, a més, que poques setmanes després d'assumir la presidència de la Generalitat s'enyora "molt" de ser alcalde. "Anar caminant a tot arreu és impagable", ha dit.

I què passarà quan s'esgoti el calendari de 18 mesos –o més– previst? Puigdemont vol que CDC se senti "alliberada de la càrrega" d'assumir que, pel fet que ell sigui ara el president, s'hagi d'acceptar que ell sigui el presidenciable a les pròximes eleccions catalanes. "La situació és excepcional per la forma en què he estat escollit. No em vaig presentar com a candidat ni pensava ser-ho, i no vull treure profit d'aquesta situació", ha conclòs.

stats