L’ESTABILITAT DEL GOVERN
Política 16/12/2016

Puigdemont posa distància amb la CUP

El president manté el full de ruta sobiranista malgrat el TC però es desmarca de la desobediència

Gerard Pruna
3 min
Carles Puigdemont i Francina Armengol es van reunir ahir al Palau de la Generalitat.

BarcelonaLes fotografies que difon el Govern abans de les reunions del consell executiu els dimarts són sovint significatives. Aquesta setmana, la imatge del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, acompanyant el conseller d’Interior, Jordi Jané, va servir de resposta muda a la CUP, que exigia la dimissió del titular d’Interior pel paper dels Mossos d’Esquadra en la detenció dels cinc acusats de cremar fotos del rei l’Onze de Setembre. Ahir Puigdemont va posar veu a aquella fotografia marcant distàncies amb la CUP i reivindicant la policia catalana com un “actiu claríssim del país al qual cal donar suport”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A l’executiu català no ha agradat gens la bel·ligerància amb què els cupaires han carregat contra Jané, i Puigdemont va voler remarcar ahir que qui decideix l’estratègia del Govern són els seus integrants i no l’esquerra anticapitalista. “La CUP dirà el que consideri oportú, però el Govern fa el que ha de fer”, va subratllar en roda de premsa després de reunir-se amb la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol. El president de la Generalitat va incidir a remarcar que qui va obtenir el suport majoritari dels catalans el 27-S és Junts pel Sí i no la CUP, per la qual cosa va avisar els cupaires que per poder imposar la seva manera de fer haurien de guanyar les eleccions.

En aquest sentit, Puigdemont va subratllar que l’estratègia de la desobediència no és la del Govern, que prefereix parlar d’“obediència al Parlament” i al mandat de les urnes. A més, en una estirada d’orelles a la CUP per la seva reacció a la detenció dels cinc acusats de cremar fotos del rei, va advertir que qui practica la desobediència ja sap quines en són les conseqüències.

“Votarem i ens reunirem”

Tot i la tensió dels últims dies entre el Govern i la CUP, el president de la Generalitat va descartar ahir reunir-se amb l’esquerra anticapitalista per reconduir la situació, i per això -més enllà del pròxim ple del Parlament- la primera trobada serà la reunió de la taula d’entitats i partits del 23 de desembre. De fet, la cimera pel referèndum va protagonitzar la resta de la compareixença de Puigdemont.

Després que el Tribunal Constitucional (TC) suspengués el pla aprovat al Parlament per Junts pel Sí i la CUP per incloure el referèndum al full de ruta sobiranista, Puigdemont va fer de la convocatòria de la taula d’entitats i partits la prova que el Govern manté el rumb digui el que digui el TC.

“Votarem, debatrem i ens reunirem”, va etzibar Puigdemont, que va assegurar que “el full de ruta que el poble de Catalunya i el Parlament han encarregat es manté” malgrat el “populisme constitucional” que, va dir, practica l’estat espanyol. El president va acusar l’Estat de negar el dret dels catalans a votar, a debatre -en al·lusió a la causa contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per permetre el debat al ple de les conclusions de la comissió del procés constituent- i fins i tot a reunir-se.

A la tarda, el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, va assegurar a la SER que el govern espanyol no emprendria accions legals contra la cimera del referèndum perquè “a la democràcia espanyola existeix el dret a reunir-se”. Tanmateix, va avisar que l’Estat estarà atent a les conclusions que derivin de la reunió per si se’n desprenen objectius o actuacions que “estiguin fora de la llei”.

Conferència de presidents

La trobada entre Puigdemont i la presidenta balear -que més tard van encapçalar la reunió de la junta rectora de l’Institut Ramon Llull (IRL)- va servir també perquè els dos governs abordessin aquells aspectes en què estan col·laborant, com ara l’assessorament en matèria fiscal i de finançament. Tot i assegurar que li encantaria que Puigdemont assistís a la Conferència de Presidents que ha d’abordar el finançament, Armengol va respectar el seu dret a no anar-hi. Un dret al qual Puigdemont va reiterar ahir que s’acolliria. El Govern, que sap que les fotografies són part del relat, no vol sortir a la imatge al costat de Mariano Rajoy com una comunitat autònoma més.

Colau assistirà a la cimera pel referèndum

Tot i que el Govern encara no ha començat a citar formalment els participants a la taula de partits i entitats pel referèndum que es reunirà el divendres 23 de desembre, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ja ha confirmat que hi assistirà. De fet, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, convocarà la trobada a la tarda per facilitar que l’alcaldessa -que aquell dia al matí ha de ser al ple de l’Ajuntament perquè es debatran els pressupostos municipals- pugui participar a la reunió. La cimera té com a objectiu impulsar l’organització del referèndum.

stats