LA NOVA LEGISLATURA
Política 21/01/2016

Puigdemont promet deixar el país “a les portes” de l’estat propi en any i mig

Avisa que no farà “passos en fals” i encarrega al Govern estendre la mà a l’oposició més enllà de la CUP

Oriol March / Joan Serra Carné
4 min
Puigdemont promet deixar el país “a les portes” de l’estat propi en any i mig

BarcelonaTot just fa una setmana, el president de la Generalitat va obrir la porta a les especulacions sobre la durada de la legislatura quan va afirmar, en una entrevista a TV3, que el mandat podia “durar una mica més o una mica menys” dels 18 mesos plantejats. Ahir, en la seva segona compareixença al Parlament –després de la investidura, era el torn de presentar l’estructura del Govern–, Carles Puigdemont va voler tallar d’arrel els dubtes sobre el calendari del trajecte cap a l’estat propi, interrogants alimentats per la consellera Neus Munté, que dilluns havia demanat que el termini per a la desconnexió no es convertís en una “cotilla”. Puigdemont va dir que el mandat de “la postautonomia i la preindependència” durarà un any i mig, i no s’allargarà, per no distorsionar el compromís fixat el 27-S.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Interpel·lat pel socialista Miquel Iceta, que des de la tribuna del Parlament va subratllar que l’era Puigdemont s’enceta amb “massa incògnites”, el president de la Generalitat va exposar que eixamplar els terminis del procés constituent “no seria just ni honest”. “Aquest Govern això no ho farà. No incomplirem el mandat. Ens mourem en aquest any i mig de legislatura”, va afirmar amb contundència. Puigdemont, que va mantenir una picabaralla dialèctica amb Iceta pels respectius currículums professionals, va voler rebatre les paraules del dirigent socialista, que havia deixat entreveure que les primeres compareixences del cap de l’executiu “no semblaven apuntar cap a una acceleració del procés”.

El president havia comparegut al Parlament per explicar l’esquelet del Govern –vertebrat en bona mesura per Artur Mas abans de la seva renúncia–, així com les prioritats de l’executiu que pilotarà, que s’articula en tres grans blocs, comandats pels consellers estrella (Oriol Junqueras a l’àrea econòmica, Neus Munté a la carpeta social i Raül Romeva en les responsabilitats d’exteriors). “Els canvis en el disseny del Govern són per servir millor el país”, va puntualitzar Puigdemont per referir-se al desplegament del mandat dels comicis plebiscitaris. “Tenim un mandat democràtic nítid i indiscutible que ens permet dotar-nos d’un full de ruta. Això ho volem dur a terme amb totes les garanties, sense passos en fals ni improvisacions”, va reflexionar. El cap de l’executiu va detallar que la legislatura ha de servir per concretar la “recuperació econòmica” per la via de la creació d’ocupació, atendre el repte de la justícia social i la “qualitat democràtica”, i bastir les eines necessàries per construir la República Catalana, amb el disseny de les estructures d’estat i l’aprovació del marc legal propi que deixi l’autonomia “a les portes” del nou estadi, segons va indicar el president.

“No ens autolimitem”

Tots els consellers compareixeran durant les pròximes setmanes per explicar les prioritats dels seus departaments. Així ho va expressar Puigdemont, que també obrirà durant els pròxims dies una ronda de contactes amb els líders dels grups parlamentaris de l’oposició, que ahir li van retreure que la legislatura només se centri en el procés. El president va deixar clar que ha encarregat als seus companys d’executiu “diàleg permanent” amb tots els partits més enllà de l’acord d’estabilitat al qual van arribar Junts pel Sí (JxSí) i la CUP per desbloquejar el mandat. “Tenim una entesa d’estabilitat amb l’esquerra alternativa, però no ens autolimitem”, va manifestar el president. La predisposició al diàleg manifestada per Puigdemont –amb un oferiment concret a Catalunya Sí que es Pot (CSQP) de cara als pressupostos– respon també a la voluntat de no concentrar exclusivament en la CUP la interlocució per assolir acords parlamentaris, encara que hi hagi una entesa per soldar l’estabilitat a la cambra. Fonts de la coalició integrada per CDC i ERC admetien ahir que la negociació dels tres últims mesos ha suposat escarments.

La formació anticapitalista va marcar les seves línies vermelles –amb un to conciliador amb el nou executiu–, que passen per desplegar el pla de xoc, revertir tisorades i frenar privatitzacions. “Puny tancat a les retallades i mà estesa cap a la ruptura”, va comentar el nou diputat Joan Garriga, que va instar Puigdemont a “fugir del marc autonòmic” i va recalcar que la CUP farà un marcatge al Govern basat en els eixos de la independència, el procés constituent i el rescat social. En el torn de rèplica, el president va constatar “l’alta responsabilitat” que té ara l’esquerra independentista al Parlament. La cambra va validar la creació de les comissions de la legislatura, entre les quals la comissió d’estudi sobre el procés constituent –que no serà legislativa per poder sumar-hi CSQP i esquivar, de passada, possibles impugnacions de l’Estat–. Ciutadans –que va considerar que l’òrgan sobrepassa les competències de la Generalitat–, el PSC i el PP van votar en contra de la seva creació.

Ciutadans i l’autogovern en perill

L’oposició va criticar la inexperiència de determinats consellers i que les prioritats de l’executiu es limitin al full de ruta sobiranista. “Seran el primer Govern que posa en risc l’autogovern dels catalans”, va exposar Inés Arrimadas (Ciutadans). “Posen en perill l’autogovern aquells que laminen les nostres competències”, va respondre-li Puigdemont. Iceta (PSC) va constatar la “inviabilitat” d’un procés unilateral, mentre que Lluís Rabell (CSQP) va reclamar un gir en les polítiques econòmiques. El to més dur el va mostrar Xavier García Albiol (PP), que entre altres crítiques a JxSí i la CUP va lamentar que la formació de l’executiu hagi estat massa condicionat pels interessos dels partits, un fet, va dir, que li recordava “l’època gloriosa del tripartit”.

stats