Política 20/07/2020

Puigdemont defineix com a inicial la represa de contacte amb Junqueras i matisa que han tingut "una conversa privada"

L'expresident publica el seu llibre sobre la legislatura de l'1 d'Octubre

Núria Orriols
6 min
L’expresident Carles Puigdemont en l’acte del mes de febrer a Perpinyà.

BarcelonaDesprés que ahir diumenge el líder d'Esquerra, Oriol Junqueras, assegurés en una entrevista a TV3 que parla "dos o tres cops" a la setmana amb Carles Puigdemont, l'expresident ha matisat aquest dilluns la freqüència d'aquestes converses i les ha definit com a "incipients". De fet, ha dit que la presó i l'exili els han impedit tenir una relació fluïda i que tot just ara les han reiniciat: "Hem pogut tenir una conversa privada" i alguna reunió més amb "altres persones". Ha explicat que parlen d'estratègia sobre com arribar a la independència –els dos tenen el mateix objectiu, ha dit–, però també ha admès que no han començat ara per ara a parlar d'un futur govern de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Estic content d'haver reprès el contacte amb l'Oriol [...]. Tot i que no és amb la freqüència que ell i jo voldríem", ha asseverat, i ha remarcat que ara per ara són converses inicials, que estan "lluny" del que desitjarien, i que per això tenen la voluntat d'anar-les augmentant.

També s'ha reafirmat en el fet que no va poder parlar amb el seu vicepresident després de proclamar la independència i abans d'anar a l'exili. Malgrat que ahir Junqueras va assegurar que estava "treballant" i "en contacte amb molta gent", Puigdemont ha lamentat que no assistís a la reunió del Govern i les entitats independentistes el dia 27 d'octubre del 2017 a la tarda. "En la reunió que vaig convocar no va venir [...]. Era un moment clau, era imprescindible que els aliats de l'estratègia independentista acordéssim els passos a seguir. L'opinió del vicepresident em semblava que era important saber-la", ha afegit. Pugidemont ha dit que va poder parlar amb el seu número dos, però, just abans d'entrar a declarar a l'Audiència Nacional, el 2 de novembre del 2017.

L'expresident Puigdemont i líder de JxCat ha presentat aquest dilluns el seu llibre M'explico: de la investidura a l'exili (La Campana), una nova publicació que pretén explicar què va passar durant la passada legislatura des de la seva perspectiva. Escrit pel director del Punt Avui, Xevi Xirgo, és una plasmació de les notes que l'expresident va anar escrivint dia a dia, a mesura que succeïen els fets.

Puigdemont ha volgut remarcar aquest fet, que és un llibre elaborat "en temps real" i "difícil" de decidir si publicar. "No és un llibre oportunista, sinó amb la vocació de resistir el pas del temps –ha afirmat–, ha d'ajudar a explicar". A parer de l'expresident, cal la seva versió dels fets, no "des de la crítica" ni "des de la idealització", sinó des de la vivència del moment. Per això ha advertit que no es poden extreure conclusions del llibre sense llegir-se'l tot i que seria quedar-se amb una visió "parcial" i "esbiaixada" i només amb "l'anècdota". Puigdemont ha advertit d'això perquè al llibre reflecteix els seus "sentiments" i també quan està "enfadat", també en passatges de relació amb Junqueras. "No ho volia amagar perquè també ajuda a entendre els fets i les decisions", ha conclòs.

El llibre comença amb la seva investidura el gener del 2016, quan l'expresident Artur Mas fa un pas al costat i Puigdemont és investit cap de l'executiu. Relata els preparatius del referèndum i la seva relació amb els socis d'Esquerra fins a l'1 d'Octubre, a més de la decisió de marxar a l'exili. L'editora Isabel Martí ha remarcat que Puigdemont ha abocat en aquestes pàgines el seu propi dietari, "sense canviar res". "Ha tret coses, però no hi ha afegit res", ha expressat, posant en valor que la publicació sigui un testimoni de com ho va viure en aquell moment i no com ho ha analitzat posteriorment.

"Aquest llibre no és fet ara amb la memòria del que va passar, aquest llibre és un disc dur on hi ha part de la memòria del president", ha reblat l'autor del llibre, Xevi Xirgo, que ha elaborat aquesta publicació durant els últims quatre anys. "En alguns moments fins i tot ell mateix no queda bé, però no ho ha volgut canviar", ha dit, lloant l'exercici de "transparència" de l'expresident. L'edició actual és només el primer volum, ja que el seguirà un segon amb la seva experiència a Bèlgica, amb les euroordres, la detenció, la seva estada a la presó i la posterior entrada al Parlament Europeu com a eurodiputat.

Alguns episodis

Conversa amb el rei

L'expresident ha dit que va coincidir amb el rei en una trobada de l'Editorial Planeta, el 15 d'octubre del 2016, i que allà van poder parlar de la situació catalana i de possibles camins d'entesa. "Va treure ell el tema", ha assegurat Puigdemont. En aquesta conversa Felip VI va opinar que una manera de resoldre-ho seria fer dues taules de diàleg, una de contingut més "material", com el finançament o les inversions, i una altra sobre el tema de "fons", el model territorial. "Si això és així, nosaltres hi serem", li va contestar l'expresident segons la seva versió. Tanmateix, aquesta proposta no es va concretar mai més en res ni la Zarzuela s'hi va posar en contacte més enllà d'un dia que, ha assegurat Puigdemont, Felip VI li va trucar per error pensant-se que era el president de la Generalitat Valenciana.

"Tenim dret a saber què va passar", ha dit, i ha demanat explicacions al rei sobre el seu canvi d'actitud. A parer de Puigdemont, el que va fer el rei Felip VI el 3 d'Octubre va ser un "cop d'estat" en el qual va sortir del rol que preveu la Constitució per al cap d'estat.

'L'engany' del 10 d'octubre

Sobre els dies de l'octubre del 2017, Puigdemont ha reiterat que el seu error va ser aturar la declaració d'independència el dia 10, cosa que va generar "frustració". Ha considerat que en el moment "més crític" per a l'Estat ell va donar l'oportunitat al "diàleg" perquè així li van fer arribar des de Madrid i que va ser una "trampa". "Em van demanar que no fes res irreversible, cosa que va generar frustració i crítica", ha recordat. "Va ser un engany", ha conclòs. D'aquesta manera ha justificat que ara JxCat demani "garanties" en la taula de diàleg amb el govern espanyol que presideix Pedro Sánchez: "La del 10 d'octubre és una experiència política que els futurs governants de Catalunya han de recordar".

En el llibre, de fet, també parla de les converses que en el seu moment va tenir amb Pedro Sánchez, llavors com a líder del PSOE, i el secretari general de Podem, Pablo Iglesias. Ha assegurat que van intercanviar impressions de manera "sincera" per intentar resoldre el conflicte –un "inventari de solucions", ha dit–, però que en cap cas li van posar sobre la taula un referèndum d'autodeterminació. Aquestes converses es van produir quan Mariano Rajoy era president del govern espanyol, abans que prosperés la moció de censura de l'any 2018. A partir del 3 d'octubre, però, Puigdemont creu que tot va canviar, també Pedro Sánchez, arran del discurs del rei Felip VI en què va carregar contra el referèndum de l'1 d'octubre. "Ell avui no mantindria aquestes converses", ha conclòs convençut.

Vídeo per si era detingut

D'altra banda, l'expresident també ha fet públic aquest dilluns un vídeo que va preparar l'octubre del 2017 per si era detingut. "La meva detenció no servirà per esborrar el conflicte polític que es viu entre l'Estat i Catalunya; al contrari, contribuirà a agreujar-lo", assegura en el vídeo, que també s'explica en el seu primer volum de M'explico (La Campanya, 2020). L'objectiu, segons explica l'expresident, era explicar el que estava fent l'Estat Espanya per "impedir el dret dels catalans" a decidir el sue futur. "En detenir-me l'Estat atempta contra la sobirania de poble català que es va expressar de manera nítida les eleccions de l'any 2015 i contra el Parlament que m'ha expressat fins a dues vegades la seva confiança", acaba.

La relació amb Mas i l'ordenació de JxCat

Malgrat que queda menys d'una setmana per al congrés de JxCat el dia 25 de juliol i no hi ha acord amb el PDECat de David Bonvehí, Puigdemont ha declinat respondre les preguntes sobre aquesta qüestió. Ha argumentat que no volia fer servir la roda de premsa sobre el seu llibre per abordar aquests temes. Tampoc s'ha volgut pronunciar sobre la data de les eleccions, que el president de la Generalitat, Quim Torra, li va comunicar que preferia al mes d'octubre.

Preguntat sobre si l'expresident Artur Mas donarà suport al seu nou partit, Puigdemont ha dit que no pot parlar per ell i ha defugit dir si havien conversat sobre la situació de l'espai polític en les últimes hores. Ara bé, sí que ha dit que amb Mas hi ha tingut contacte durant tot aquest temps a l'exili i li ha agraït que estigués "al seu costat" en els moments més difícils de la presidència. No ha revelat, però, si ara estan d'acord amb el rumb a seguir amb JxCat.

stats