Política 30/10/2019

Puigdemont recorrerà a la justícia canadenca després que el país li hagi negat l'autorització d'entrada

Els advocats creuen que el veto és "precipitat" i no "respecta la presumpció d'innocència"

Ara
2 min
L'expresident Carles Puigdemont, durant una atenció a mitjans abans de participar en un acte del partit nacionalista flamenc, N-VA

BarcelonaDesprés d'aconseguir ahir que la justícia belga ajornés fins al 16 de desembre la vista sobre la seva extradició, Carles Puigdemont vol continuar viatjant lliurement. Tot i això, l'expresident s'ha retrobat amb un mur amb què ja va topar al mes d'abril: el Canadà. Després que el govern del país refusés ahir autoritzar-li un viatge al país, Puigdemont recorrerà ara al Tribunal Federal del Canadà. El seu equip d'advocats, encapçalat al Canadà per Stéphane Handfield, ha pres aquesta iniciativa perquè considera que el veto d'entrar al país al seu client és "precipitat i no respecta la presumpció d'innocència del president".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons va avançar el diari quebequès La Presse, l'executiu encapçalat per Justin Trudeau, reescollit recentment com a primer ministre del Canadà, va rebutjar concedir l'AVE (Autorisation de Voyage Électronique) a Puigdemont per participar en un acte organitzat per la Société Saint-Jean Baptiste de Montréal (SSJB), una entitat que promou la sobirania del Quebec, per parlar del referèndum de l'1-O. D'acord amb el que va apuntar el mitjà, el govern federal "no va voler comentar l'afer", tot i que "fonts coneixedores de la decisió" van confirmar al diari que la decisió es va prendre "per la preocupació que generen les acusacions criminals que pesen a Espanya contra el demandant".

És davant d'aquesta reflexió l'equip d'advocats de l'expresident ha optat per prendre les cartes en l'assumpte. A través d'un comunicat, els lletrats han recordat que l'AVE -el document que han denegat a Puigdemont- "s'adreça a estrangers exempts del requisit de visat que viatgen per via aèria al Canadà" i que, en la majoria de casos, "es tramita en qüestió de minuts, tal com recull el departament canadenc d'Immigració. Tanmateix, la situació no és nova per a l'expresident, que ja va viure una situació molt similar al mes d'abril, quan el govern canadenc va revocar-li, també, la seva autorització de viatge electrònica, necessària per entrar al país.

Al mateix temps, el comunicat agraeix el "suport" que, asseguren, ha rebut Puigdemont per part de la societat quebequesa i canadenca i, en especial, de l'entitat convocant. Alhora, l'expresident reconeix a l'Assemblea Nacional del Quebec la moció aprovada ahir per unanimitat amb què es va evidenciar la "preocupació" de la cambra quebequesa respecte a les sentències dictades contra els polítics catalans. L'Assemblea, a més, hauria demanat una "solució política, democràtica i pacífica" per a Catalunya.

stats