Política 23/05/2016

Puigdemont i ICV exploraran després del 26-J un pacte transversal pel referèndum

El Govern confia que aprovarà els comptes amb la CUP però no tanca la porta a buscar més suports

Sara González / Oriol March
2 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, reunit amb els coordinadors nacionals d'ICV, Marta RIbas i David Cid

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i ICV exploraran després del 26-J la creació d'un pacte polític, social i econòmic a favor del referèndum pactat amb l'estat espanyol. Així ho han acordat durant la reunió de més d'una hora que la nova cúpula ecosocialista ha mantingut amb el president. "Hem d'aconseguir un referèndum pactat des d'una àmplia suma de sensibilitats", ha reivindicat la coordinadora nacional d'ICV, Marta Ribas, que ha assistit a la reunió juntament amb el colíder del partit, David Cid. De fet, aquest front comú, una mena de reedició del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, és una de les accions que ICV va aprovar en la seva darrera assemblea.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tant Ribas com la portaveu del Govern, Neus Munté, han assegurat que durant la trobada s'han constatat les diferències entre el full de ruta de l'executiu català i els ecosocialistes, que han parlat en nom de Catalunya Sí que es Pot, però que totes dues parts han coincidit en la importància que un referèndum permès pel govern espanyol tindria per al procés. De fet, els 'comuns' veuen en les eleccions del 26-J una "finestra oberta" perquè a la Moncloa hi hagi un govern tolerant amb el dret a decidir que reivindiquen els catalans.

A la vigília de la presentació dels pressupostos

És la primera vegada que Puigdemont se cita amb la cúpula ecosocialista, i la trobada arriba just el dia després que la CUP hagi aprovat "deslliurar-se" de l'acord amb Junts pel Sí i hagi encarit, d'aquesta manera, el seu hipotètic suport als pressupostos. En la trobada que va mantenir el cap de files de Catalunya Sí que es Pot (CSQP) al Parlament, Lluís Rabell, amb l'exalcalde de Girona a principis de febrer, el pol d'esquerres del qual forma part ICV es va comprometre a debatre "a fons" els comptes. És per això que Ribas i Cid, seguint aquesta línia, han demanat un canvi en la política fiscal del Govern per poder "avaluar" un eventual suport als comptes.

Munté ha indicat que confien que aprovaran els comptes amb el suport dels anticapitalistes, però no ha tancat la porta a teixir aliances amb la resta de grups. La consellera de la Presidència ha ressaltat que l'acord segueix vigent malgrat la decisió d'ahir i ha apuntat que espera que es compleixi. Sobre la proposta d'Artur Mas de celebrar unes noves plebiscitàries, Munté ha indicat que no estan damunt la taula.

El precedent de Rabell

Rabell, després de reunir-se amb el president, va assegurar que el Govern "ha d'atendre una emergència social i mirar de sortir de l'ofec financer que pateix la Generalitat", i va afegir que arribaran a un acord amb l'executiu sempre que s'avanci cap a uns comptes que reverteixin les retallades dels últims anys.

El vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, presentarà demà dimarts els pressupostos al Parlament. A les dotze els entregarà a la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, i després els explicarà en roda de premsa.

stats