Política 14/06/2017

Puigdemont es reunirà amb Domènech la setmana que ve per apropar els comuns al referèndum

El Govern aspira a la seva col·laboració indirecta, especialment a Barcelona, i Catalunya en Comú vol conèixer els detalls de la consulta. Junqueras també assistirà a la reunió.

Aleix Moldes
2 min
Xavier Domènech i Ada Colau ahir a la presentació del grup impulsor del nou partit.

BarcelonaEl Govern s’ha compromès en públic a fer vinculant el referèndum del proper 1 d’octubre. Amb l'anunci de data i pregunta de divendres passat es va donar definitivament per perduda la possibilitat de pactar-lo amb l'Estat i, tot i que no es fixarà cap mínim de participació, fonts sobiranistes reconeixen que el nivell de participació serà ara més clau que mai. I, per superar els 2,3 milions que van votar en la consulta del 9-N, l’executiu és conscient de la importància d’aconseguir el suport dels votants dels comuns. Fonts d’una i altra banda han avançat a l’ARA que la setmana que ve el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, es reunirà amb el líder de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, al Palau de la Generalitat. El vicepresident, Oriol Junqueras, també assistirà a la reunió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’interès en la trobada és mutu: Puigdemont vol fer partícip als comuns de les garanties que el Govern ha detallat per al referèndum; i els comuns són conscients que seria difícil explicar als seus votants que donen l’esquena al referèndum, encara que sigui unilateral i el considerin una mobilització (important) més de cara a la reclamació del dret a decidir. La reunió arriba a instàncies del Govern.

El contacte entre Junts pel Sí i els comuns és permanent. Trucades, missatges i també reunions entre representants d’una i altra formació. En públic, Xavier Domènech va deixar clar ara fa uns dies que el seu partit no oferirà "xecs en blanc" al Govern i que decidiran què fan en el referèndum quan en coneguin els detalls. Al juliol s’han compromès a definir-se sobre el referèndum unilateral, tot i que l’ARA ja va avançar fa dues setmanes que la posició que més adeptes tenia a la direcció era la de respectar l’1-O com una forma de protesta, tot i que no el consideraran vinculant.

Puigdemont es va reunir amb Domènech abans de la conferència que va pronunciar a Madrid ara fa tres setmanes. Aleshores, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias els va acompanyar i també el portaveu del PDECat al Congrés, Carles Campuzano. La reunió va ser cordial, tot i que fonts dels comuns remarquen que no se’ls van oferir detalls dels plans del Govern. Això és, de fet, el que han estat reivindicant des de fa setmanes, també des del Parlament, on CSQP ha instat repetidament a ERC i al PDECat que facin pública la llei de transitorietat jurídica perquè la ciutadania la pugui conèixer i perquè la Comissió de Venècia la pugui avaluar.

El president de la Generalitat també té línia directa amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau i, de fet, la ciutat comtal és un dels interessos principals del Govern. Hi ha aproximadament 1,2 milions d’electors a la ciutat comtal i en les passades eleccions al Congrés es van obrir 266 col·legis electorals. Dependrà de Colau que, pel referèndum, siguin els mateixos o que la Generalitat hagi de situar els col·legis en edificis de la seva titularitat.

stats