Política 17/12/2016

Puigdemont: "El setembre del 2017 celebrarem indefectiblement el referèndum"

El president de la Generalitat esvaeix els dubtes generats per Mercè Conesa respecte a la celebració de la consulta

Albert Solé / Agències
3 min
Carles Puigdemont

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha llançat un missatge clar aquest matí: "El referèndum el celebrarem el setembre del 2017 de manera indefectible, i després de la consulta hi haurà noves eleccions". Després de dir aquesta frase, els militants han esclatat a aplaudir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Puigdemont ha fet aquestes declaracions durant l'acte de presentació de nou logotip del PDECat, i tot i que no ha fet referència directa a les declaracions d'ahir de l'alcadessa de Sant Cugat, Mercè Conesa –i presidenta del consell nacional del PDECat–, tothom ha entès que es referia a ella. "Avui som més forts i, davant del pessimisme i dels profetes que deien que no ens ens sortiríem, els hem donat un altre motiu per equivocar-se".

El president, fent referència al futur del partit, ha llançat un altre missatge amb segona lectura: "Nosaltres som de construir, no de destruir. A la gent que no és ara del PDECat, però ho serà, li hem de preguntar si són dels que els agrada construir o destruir i, si respon la primera, és del PDECat".

A l'acte de presentació del logotip no hi havia precisament Mercè Conesa, el nom que estava en boca de tothom després de la seva entrevista a Nació Digital, on posava en dubte que s'acabés fent el referèndum el 2017. Fonts del partit expliquen a l'ARA que Conesa ja estava previst que no hi participés perquè tenia un altre acte a la mateixa hora, abans de les polèmiques declaracions.

A més, Puigdemont ha fet saber a través de carta als convocats a la cimera del dia 23 de desembre que proposarà crear el Pacte Nacional pel Referèndum, a més d'analitzar la situació política i social per celebrar la consulta.

La CUP, un referèndum "sense fissures"

Els socis del Govern també s'han volgut pronunciar l'endemà de les declaracions de Mercè Conesa després de la reunió del consell polític a Tona. "Aquells portaveus de grups polítics que posen en dubte el referèndum o el vinculen als pressupostos, que deixin de devaluar-lo perquè ja tenim el govern espanyol i altres formacions a Catalunya per llençar-lo a la paperera", ha dit el portaveu del secretariat nacional de la CUP, Quim Arrufat.

El dirigent independentista ha apel·lat a la defensa "sense fissures" d'un instrument que "és i serà de la gent per decidir el futur polític d'aquest país". D'altra banda, ha demanat que s'enllesteixi amb "urgència l'aterratge i les estructures polítiques, socials i econòmiques" perquè el procés constituent sigui una realitat. També ha lamentat que en els últims mesos, després de l'aprovació de les conclusions de la comissió d'estudi, s'hagi aturat el treball al voltant del procés constituent, i ha recordat que juntament amb el referèndum són els dos "pilars" d'aquesta legislatura.

PSC i C's demanen que s'abandoni el full de ruta

Els partits constitucionalistes han criticat aquest dissabte també el full de ruta i han demanat a Puigdemont que abandoni el referèndum. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, des de Lleida, ha assegurat que la consulta "no es farà" i que, en tot cas, "serà una trista còpia del que es va fer el 9 de novembre del 2014".

"Si fas un referèndum sense cap tipus d'encaix legal", ha afegit, "del resultat no se'n desprèn cap canvi". Iceta ha reconegut que tothom pot cometre errors però que entre tots s'hauria d'evitar repetir els mateixos. "Conesa diu que hem de ser realistes, ja que no es pot enganyar la gent, fer-la viure en un món que no és i dur tot un país a topar-se amb la realitat i la legalitat", ha conclòs.

Al seu torn, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha demanat aquest dissabte al Govern que abandoni el full de ruta sobiranista i desisteixi de convocar un referèndum el 2017 perquè, segons la seva opinió, acabarà com el 9-N, amb "fracàs, divisió i esgotament".

Així, ha tornat a demanar al Govern que deixi el full de ruta independentista i que obri una via de diàleg amb l'executiu central per abordar qüestions com la reforma constitucional, la sanitat, les infraestructures o el finançament autonòmic.

stats