Política 18/09/2017

Puigdemont, sobre un possible ciberatac l'1-O: "Estem preparats"

Una secretària judicial del TSJC intenta notificar Puigneró per l'1-O durant la inauguració de l'Agència de Ciberseguretat

Núria Orriols
2 min
Puigdemont, sobre un possible ciberatac l'1-O: "Estem preparats"

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha inaugurat aquest dilluns la nova Agència de Ciberseguretat de Catalunya, considerada una "estructura d'estat" pel Govern. Puigdemont, acompanyat del conseller de la Presidència, Jordi Turull, i el secretari de les TIC, Jordi Puigneró, ha assegurat que Catalunya té la capacitat de protegir-se dels ciberatacs. "Estem preparats", ha assegurat Puigdemont per combatre els ciberatacs que vinguin habitualment o que vinguin per algun fet concret, ha dit. Així, ha posat d'exemple la gestió del ciberatac durant el procés participatiu del 9-N del 2014. En aquest sentit també s'ha mostrat convençut que la Generalitat està "preparada" per respondre en cas que hi hagi un ciberatac en el referèndum de l'1 d'octubre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Puigneró, en la presentació institucional de la nova agència, ha assegurat que "la ciberseguretat juga un paper fonamental, tant en la revolució democràtica com en la social i econòmica". Es produeixen ciberatacs, ha dit, contra els sistemes d'informació i ha assegurat que són "una amenaça" per a la societat digital. És per això que ha definit l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya com una "estructura d'estat imprescindible" per als pròxims temps.

Intent de notificació del TSJC

Abans d'entrar a l'acte, una secretària judicial del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha arribat per entregar la notificació del Tribunal Constitucional a Puigneró conforme no podia fer res relacionat amb el referèndum. Tanmateix, l'equip de Puigneró li ha demanat que s'esperés, uns 20 minuts, que es fes l'acte d'inauguració (que ja anava amb retard) i la secretària judicial s'ha negat a esperar-se. Segons Puigneró, la funcionària ha dit que obriria una diligència negativa. "No hi havia voluntat de desobediència", ha assegurat Puigneró en declaracions als mitjans de comunicació, i ha remarcat que no havien sigut prèviament avisats que vindria la secretària judicial.

Tal com ja ha fet amb tots els membres del Govern, el TSJC ha de notificar a gairebé mil càrrecs -alcaldes inclosos- la suspensió de la llei del referèndum i de la convocatòria de l'1 d'octubre per part del Tribunal Constitucional.

Augment dels ciberatacs d'un 200%

Un cop aprovada al juliol la llei de creació de la nova agència de ciberseguretat, el nou ens substituirà el CESICAT, una fundació privada amb participació del Govern que fins ara s'encarregava de protegir els sistemes d'informació de la Generalitat.

Puigneró ha destacat la tasca del CESICAT els últims 6 anys en la gestió de més de 50 milions de ciberatacs i 25.000 ciberincidents. Sobretot, però, ha remarcat el seu paper per fer front al "pitjor ciberatac" que ha patit Catalunya, ha dit, durant el cap de setmana de la consulta del 9 de novembre del 2014.

D'altra banda, el secretari de Telecomunicacions del Govern ha explicat que l'Agència duplicarà el seu pressupost respecte el CESICAT per igualar-se a agències del rang de Dinamarca o Noruega. Actualment hi treballen unes 120 persones.

Puigneró també ha assegurat que hi haurà una "coordinació" amb els Mossos d'Esquadra a l'hora d'investigar els ciberatacs.

El secretari de Telecomunicacions del Govern, Jordi Puigneró, explica aquest dilluns en una entrevista a l'ARA que l'Agència de Ciberseguretat és una "estructura d'estat" i remarca la importància de les noves atribucions de l'Agència, com la potestat d'investigar ciberincidents. També avisa que a mesura que s'acosta el referèndum de l'1 d'octubre han augmentat els ciberatacs un 200% respecte al desembre de l'any passat, i els ciberincidents en un 16%.

stats