Política 30/04/2016

El president de Flandes sosté que seria "complicat d'entendre" que la UE no acceptés el dret d'autodeterminació català

Geert Bourgeois, després de reunir-se amb Carles Puigdemont, assegura que les institucions comunitàries haurien de trobar una "solució pragmàtica". El president de la Generalitat manté que el procés independentista té una raó de ser social

Oriol March
2 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, amb el màxim dirigent de Flandes, Geert Bourgeois

Gant (Bèlgica)El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha arribat a la seu del govern de Flandes a les quatre de la tarda d'aquest dissabte. L'ha rebut el president de la regió, Geert Bourgeois, i una senyera a la façana de l'edifici. Després s'ha tancat en una sala de reunions amb Bourgeois, mentre que el conseller d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, Raül Romeva, s'ha reunit a la sala del costat amb altres representants de l'executiu flamenc. El representant permanent del Govern davant la Unió Europea (UE), Amadeu Altafaj, també forma part de l'expedició.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Bourgeois, en la roda de premsa posterior a la trobada, ha assegurat que seria "complicat d'entendre" que la Unió Europea (UE) no acceptés el dret d'autodeterminació català, i ha demanat a les institucions comunitàries que siguin "pragmàtiques" per trobar una solució. Puigdemont ha destacat el vessant social del procés independentista. Els dos dirigents s'han compromès a mantenir la col·laboració entre executius i s'han obert a una missió comercial conjunta per al 2017.

Front comú

La primera parada del viatge ha estat a Anvers, on ha estat rebut per l'alcalde, Bart de Wever. Puigdemont ha signat el llibre d'honor de la ciutat i ha valorat amb De Wever la situació política catalana –en clau de procés– i espanyola, i la trobada, segons la delegació de la Generalitat, ha estat "cordial". "Han parlat de l'ofensiva judicialitzadora de l'Estat", asseguren fonts governamentals.

Puigdemont, abans de la trobada, ha atès els mitjans per valorar la decisió del govern espanyol de recórrer part de la llei antidesnonaments al Tribunal Constitucional. La intenció del president de la Generalitat és bastir un front social ampli a Catalunya amb partits i entitats per donar resposta al nou embat del PP als tribunals.

stats