Política 10/07/2019

Puigneró es compromet a pagar les pagues extres dels funcionaris "malgrat els entrebancs de l'Estat"

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública insisteix en el "compromís del Govern"

R. Pérez Castro / M. Asmarat / A. Mascaró
3 min
Jordi Puigneró és el conseller de Polítiques digitals i Administració pública

BarcelonaEl conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, s'ha referit aquest dimecres, en la sessió de control al Govern al Parlament, al seu compromís d'abonar als funcionaris de la Generalitat la paga extraordinària del 2013 en virtut d'un decret aprovat a l'hemicicle amb el suport de tots els grups polítics, inclòs el PSC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Puigneró ha defensat que el Govern ja ha retornat les pagues del primer tram de l'any (el 10% del total) i s'ha compromès a pagar també el 30% que correspon al segon tram (del segon trimestre del 2019). "Hi ha un compromís del Govern", ha assegurat, "malgrat els entrebancs del govern de l'Estat". Així, el conseller ha acusat l'executiu espanyol d'haver dificultat el retorn de les pagues per haver enviat, aquest abril, un requeriment al Govern amb l'objectiu de negociar el pagament i evitar, així, un "recurs d'inconstitucionalitat".

Tot i que l'executiu espanyol del PSOE va fer marxa enrere en el requeriment, l'independentisme l'ha assenyalat com a actor que hauria dificultat els pagaments. Sigui com sigui, però, Puigneró ha insistit que el Govern "compleix els seus acords". "En aquest mateix Parlament se'ns va dir que no seríem capaços d'arribar a un acord amb els sindicats, i ho vam fer l'11 de desembre", ha afirmat. "Farem efectiu el pagament malgrat el requeriment al TC que ens ha posat el govern del PSOE", ha remarcat, i ha considerat que "no hi ha gaires diferències entre el govern del PSOE i el del PP".

TV3 torna a entrar en el debat parlamentari

"El Govern no decideix el contingut dels mitjans de comunicació públics catalans". Amb aquesta rotunditat ha respost la consellera de la Presidència i portaveu de l'executiu, Meritxell Budó, al grup parlamentari de Ciutadans. La diputada taronja Sònia Sierra ha retret al Govern que "prioritzin queixar-se perquè no poden dirigir-se en català a la seva torradora", en al·lusió al documental 'Llenguaferits', de TV3, i els ha etzibat: "Fan un flac favor al català, el ridiculitzen".

"És un tema que preocupa i ocupa aquesta ciutadania", ha argumentat la consellera, que ha indicat que el '30 minuts' sobre la salut del català va tenir un 14,7% de quota. "És un dels índexs d'audiència més elevats d'aquest mes de juny", ha reflexionat Budó.

"Vostès odien la llibertat i odien que cadascú s'expressi en la seva llengua materna", ha denunciat la diputada de Cs, que ha considerat que "no és casualitat" que la mateixa setmana "s'hagi emès el documental de TV3, s'hagi publicat l'estudi sobre la salut del català i s'hagi reactivat el Grup Koiné". "No toleren que els nens parlin en castellà al pati de l'escola", ha lamentat Sierra, que ha demanat a l'executiu, sense obtenir resposta si "seguiran implementant polítiques de fonamentalisme cultural".

Caiguda del sistema informàtic de notes

El titular de Polítiques Digitals també ha valorat la caiguda del sistema informàtic del departament d'Ensenyament per introduir-hi les qualificacions de l'ESO. "Les caigudes també les pateixen grans empreses multinacionals com WhatsApp o Facebook", ha justificat Puigneró, que ha destacat que, al mateix temps que "una aplicació queia, les 1.846 restants continuaven en funcionament".

Cal recordar que el software Esfer@ ja funcionava amb anterioritat en l'educació primària, i que en el curs 2018/19, per primera vegada, també es va aplicar a la secundària. En aquest sentit, des del departament d'Educació van atribuir la caiguda a "l'elevat nombre d'usuaris en ús". "Ho hem resolt en un temps prudencial", ha apuntat el conseller, tot i que ha admès que "estan analitzant les accions que cal fer d'ara endavant".

Tot i treure importància a l'errada en el sistema informàtic, Puigneró ha aprofitat per emplaçar els diputats de la CUP a la "corresponsabilitat" en l'elaboració d'uns "pressupostos tecnològics expansius". "Avui dia és impossible donar bona resposta als serveis públics i socials sense la tecnologia", ha argumentat.

stats