Política 11/01/2012

Pujol veu Catalunya "inviable" dins d'Espanya "si les coses continuen com fins ara"

Per l'expresident, no hi ha dubte que el país seria més viable amb la independència si continua "l'ofec econòmic que progressivament l'Estat li va aplicant"

Ara
2 min

BarcelonaJordi Pujol creu que la qüestió ja no és si Catalunya seria viable com a país independent, sinó que cada dia hi ha més indicis que és inviable dins d'Espanya "si les coses continuen com fins ara". L'expresident ha tornat a fer una defensa de l'independentisme en un editorial a la web del Centre d'Estudis Jordi Pujol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Poden quedar dubtes sobre la viabilitat econòmica d'una Catalunya independent. En canvi, sobre el que hi ha pocs dubtes és sobre la inviabilitat econòmica i social d'una Catalunya condemnada a viure en el règim polític i econòmic que ens vol imposar l'estat espanyol", diu l'expresident de la Generalitat.

El text assegura que després de 300 anys intentant l'encaix a Espanya, "hem entrat en una etapa que si no s'atura ens porta a una situació d'indefensió col·lectiva. I de no-viabilitat. O sia, que el problema no és tant si seria viable o no una Catalunya independent, sinó que si les coses continuen com fins ara el que no serà viable és Catalunya com a economia expansiva i potent, com a societat equilibrada, justa i cohesionada, com a cultura moderna. I no ho seria sobretot per l'ofec econòmic que progressivament l'Estat li va aplicant".

Per Pujol, és clar que "sense un bon finançament –que no vol dir de privilegis ni insolidari, però en cap cas espoliador– Catalunya anirà caient en la inviabilitat. I no només econòmica, sinó de tot el seu conjunt".

L'expresident entén que amb la "discriminació econòmica" s'impedeix a Catalunya "donar resposta a les necessitats de creació de riquesa, de suport a la nostra llengua i a la nostra cultura i sobretot de construir una societat realment vàlida per a tots els ciutadans". I conclou: "Això, tant o més que cap altre argument, seria una raó de pes per optar per la independència".

stats