POLÍTICA ECONÒMICA
Política 21/01/2011

Pujol: "La sort d'Espanya és que Zapatero no mana sinó que ho fa la UE"

L'expresident de la Generalitat critica amb cruesa el cap del govern espanyol en una conferència a Madrid

Efe
3 min

MadridL'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha assegurat avui que la "sort" que està tenint Espanya en la crisi econòmica és que l'Executiu de José Luis Rodríguez Zapatero "no mana", sinó que ho fa la Unió Europea.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pujol s'ha expressat així en una conferència a la seu de l'Organització Mèdica Col·legial a Madrid, amb la qual ha inaugurat unes jornades sobre la medicina rural i en la qual ha realitzat una repassada de la situació de l'economia i de la sanitat espanyoles.

"Europa està obligada a salvar Espanya, la qual cosa és una sort per a tots", ha afegit Pujol, que considera que el Govern de Zapatero està obeint "el que li manen" a Europa des que, en la primera setmana del mes de maig passat, va anunciar la congelació de les pensions i la rebaixa de salaris dels funcionaris.

Ha afirmat a més que el fet que la UE dicti les mesures que ha d'adoptar l'Executiu és "una sort" per a Zapatero, perquè, si no fos així, el president del Govern no podria haver donat "un gir tan radical" en la seva política, que és "una contradicció total" amb el que ha dit durant anys i panys".

Preguntat per si coincideix llavors amb l'opinió de l'expresident del Govern José María Aznar que l'economia espanyola està "intervinguda", Pujol ha respost: "no calia que ho digués Aznar, és la pura evidència".

"Es va acabar l'alegria", ha asseverat Pujol que ha explicat que Espanya ha viscut com un "nou-ric" que, després d'anys d'estar "justet" i amb "cert ressentiment" cap als seus veïns, "descobreix que és ric" i "tota la seva obsessió està a gastar el que no ha gastat en 20 anys".

Malgrat que ha deixat clara la gravetat d'una crisi econòmica que "seguirà temps" i "deixarà seqüeles", Pujol també ha enviat també un missatge d'optimisme en afirmar que Espanya "tirarà endavant" perquè "és un país poderós".

En aquest punt, ha fet al·lusió als Pactes de la Moncloa, en les negociacions dels quals va participar, i ha recordat que va ser un acord "molt meritori" i que les prioritats van ser les pensions i la sanitat.

L'expresident de la Generalitat s'ha referit també al debat sobre el deute financer de les autonomies i ha indicat que no és només responsabilitat de les comunitats, sinó de l'Estat.

Ha posat com a exemple la sanitat pública i ha dit que, una vegada transferida a les autonomies, hauria de desaparèixer el Ministeri de Sanitat.

"El dèficit no el fa només les comunitats autònomes, sinó el manteniment d'una estructura de l'administració central com si no hi hagués hagut transferències", ha argumentat.

Ha posat èmfasi en el fet que tot Europa ha de fer una reflexió sobre la despesa pública que Espanya està començant a fer amb la revisió del sistema públic de pensions, "perquè l'hi manen i, a més, ho necessita".

S'ha referit a la situació de Catalunya, ha assegurat que es deu a la crisi econòmica general, a una mala gestió del Tripartit que no va adoptar mesures de control de la despesa com havia d'haver fet "fa tres o quatre anys", i que la comunitat "està molt mal finançada".

Per aquest motiu, Pujol ha pronosticat que el debat sobre el deute de les autonomies no s'orientarà "cap a una recentralització" de competències, sinó que es parli "seriosament" del finançament de les comunitats autònomes i, en particular, de Catalunya.

Respecte al finançament de la sanitat pública, Pujol ha indicat que els ciutadans tenen una actitud "molt exigent", entre altres coses, "perquè tot és gratis", encara que posteriorment ha advertit que no volia entrar en el debat sobre el copagament.

stats