CORRUPCIÓ
Política 07/11/2015

Els Pujol, del mite a la imputació

La justícia segueix el rastre de la fortuna oculta de la família en quatre fronts judicials que la Fiscalia Anticorrupció vol que s'uneixin en una macrocausa a l'Audiència Nacional

Núria Orriols
4 min
1. Jordi Pujol2. Marta Ferrusola 3. Oriol P.F  4. Marta P.F 5. Josep P.F 6. Jordi P.F 7. Mireia P.F 8. Pere P.F 9. Oleguer P.F.

BarcelonaJordi Pujol

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

LA CARA B DE L'EXPRESIDENT

L’expresident Jordi Pujol està imputat per frau fiscal i delictes contra la hisenda pública. Després de la seva confessió, en què va admetre haver tingut diners ocults a Andorra durant més de trenta anys, va ser cridat a declarar al jutjat per donar explicacions sobre la fortuna. Segons el relat de l’expresident, el seu pare, Florenci, hauria deixat una herència a la seva dona, Marta, i als seus set fills. Va defensar que els diners a l’estranger eren un llegat del seu pare però no va aportar-ne proves. Tampoc va aclarir com els 140 milions de pessetes es van multiplicar fins a convertir-se en més de tres milions d’euros. La Fiscalia ha demanat a la jutge que s’inhibeixi del cas en favor de l’Audiència Nacional per la relació amb la causa contra el seu fill gran, una decisió que podria arribar pròximament. De fet, la jutge ha demanat informació sobre la instrucció al primogènit al jutge José de la Mata de l’Audiència Nacional.

Marta Ferrusola

LA MATRIARCA

La dona de l’expresident de la Generalitat, Marta Ferrusola, està imputada en el cas en què s’investiga la fortuna oculta dels Pujol. En la confessió, l’expresident assegurava que la “deixa” del seu pare anava dirigida a la seva dona i als seus fills. Ferrusola es va negar a declarar quan va comparèixer davant la justícia, que li imputa delictes contra Hisenda. El juliol de l’any passat va regularitzar la situació de la seva fortuna a l’estranger.

Mireia Pujol

L'ORIGEN DE LA FORTUNA

La sisena filla, Mireia, està imputada en una de les quatre causes: se li atribueixen delictes fiscals en el marc de la investigació que dirigeix el jutjat de Barcelona sobre l’origen de la fortuna de la família a l’estranger. El cas es va obrir arran de la confessió de Pujol.

Oriol Pujol

L'ÚNIC FILL A LA POLÍTICA

Oriol Pujol és l’únic dels fills que s’ha dedicat a la política, i han sigut precisament els casos de presumpta corrupció els que l’han fet dimitir de les seves responsabilitats. Primer, com a secretari general de CDC, i, després, com a diputat. Va ser el primer imputat de la família, el 2013, quan el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya el va citar a declarar per la seva suposada relació amb el cas de les ITV, juntament amb la seva dona, Anna Vidal. Se li imputen delictes de tràfic d’influències i suborn per haver percebut, presumptament, uns 30.000 euros d’un empresari a canvi de votar a favor de la llei de seguretat industrial -tramitada l’any 2008-. No està imputat en les instruccions relacionades amb la fortuna oculta de la família a l’estranger.

Marta Pujol

UNA ARQUITECTA POLÈMICA

Està imputada en la causa que investiga l’origen de la fortuna dels Pujol. Va declarar davant la jutge de Barcelona juntament amb els seus pares i dos dels seus germans. Al marge del procés judicial, també ha estat al centre de la polèmica per haver ocupat una plaça de funcionària en un ajuntament per assignació directa des del 1996 sense passar cap procés selectiu.

Pere Pujol

INVESTIGAT EN TRES CASOS

Pere Pujol, el quart fill, està imputat en tres de les causes obertes a la família. Se l’acusa de blanqueig de capital en la causa que instrueix el jutge José de la Mata i per tràfic d’influències en el cas que investiga Santiago Pedraz. Per aquest últim cas està citat a declarar el 13 de novembre. També està imputat en la investigació de l’origen de la fortuna oculta.

Josep Pujol

L'ÚLTIM IMPUTAT

El tercer fill de la família Pujol, Josep, era l’únic que no estava imputat en cap causa. La seva situació va canviar a finals d’octubre. El jutge de l’Audiència Nacional que investiga Oleguer Pujol, Santiago Pedraz, el va imputar per tràfic d’influències i, d’altra banda, José de la Mata l’acusa de blanqueig. Ha de declarar el 13 de novembre.

Oleguer Pujol

EL PRIMER ESCORCOLLAT

El fill petit del president està investigat pel jutge Santiago Pedraz, de l’Audiència Nacional. Se li imputen delictes de blanqueig de capital per presumptes irregularitats en operacions immobiliàries. El magistrat va ordenar l’escorcoll del seu domicili l’any passat i el va detenir i deixar en llibertat el mateix dia.

Jordi Pujol Jr.

QUI PORTAVA LA BATUTA

Jordi Pujol Ferrusola, conegut com a Júnior, és qui presumptament orquestrava els negocis de la família per blanquejar capitals. El jutge José de la Mata, de l’Audiència Nacional, amb la informació de la comissió rogatòria remesa d’Andorra, sosté que Júnior acumula fins a 11,5 milions d’euros en comissions a canvi de concessions d’obra pública de la Generalitat. El magistrat va ordenar el 27 d’octubre diversos escorcolls als immobles dels Pujol, entre els quals la casa de l’expresident i l’empresa del primogènit a Barcelona. Després el magistrat va decidir bloquejar els seus comptes -també els de la seva exdona, Mercè Gironès, Jordi Pujol i Marta Ferrusola-. La Fiscalia Anticorrupció, que demana la presó incondicional per a Júnior, creu que hi ha un fil conductor en les investigacions i defensa que s’uneixin en una macrocausa a l’Audiència Nacional.

stats