Política 09/02/2015

"Pujol em va explicar el que confessaria el mateix dia, no abans": la compareixença de Mas, en 20 frases

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha comparegut aquesta tarda al Parlament en el marc de la comissió d'investigació sobre el frau fiscal i la corrupció. En les seves intervencions, Mas ha negat conèixer la fortuna dels Pujol abans que l'expresident fes la confessió a finals de juliol i ha insistit que és un "cas privat" que no afecta ni el partit ni a ell mateix

Ara
3 min
Artur Mas, president de la Generalitat, compareixent al Parlament / ACN

Barcelona1. "Podria semblar que és el primer cop que m'explico, però no és així: d'explicacions se n'han donat, i moltes. He contestat 21 vegades sobre corrupció, regeneració i transparència aquesta legislatura en les sessions de control".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

2. "El meu pare va tenir una causa judicial oberta, no m'afectava a mi, es va investigar, es va arxivar i no hi va haver recursos. No sé a què ve la pregunta. Ni jo ni la meva dona hem tingut mai cap compte fora de Catalunya. Mai he estat titular de cap compte fora de Catalunya, i ser beneficiari en una família no implica res. Pots ser beneficiari o no saber-ne res. Amb això no vull dir que jo no sabés res del compte del meu pare als anys 80 i 90, no vull ser deshonest".

3. "Jo no sóc el vuitè fill d'una família que en té set; sóc el primer d'una família que en té quatre".

Cas Pujol

4. "El 25 de juliol, Pujol em va venir a veure a les 8 del matí i em va explicar la confessió que faria aquell dia. Per tant, ho vaig saber aquell mateix dia, no abans.

5. "Quan van aparèixer les informacions de 'El Mundo' el 7 de juliol, vaig tenir una reunió amb Pujol. Li vaig preguntar: "Tornen a ser informacions com les que tu i jo ja estem acostumats, són pures invencions?", i ell em va dir que em contestaria en unes setmanes. El 25 de juliol em va fer pública la confessió".

6. "No li vaig demanar a Pujol que no fes pública la confessió, només que la fes a la tarda i no al matí. Al matí CDC anunciava el seu nou esquema directiu després de la dimissió d'Oriol Pujol"

7. "Ho vaig dir aleshores i ho reitero ara: la confessió que va fer Pujol era un tema de la seva família, no va més enllà. És un tema privat. És cert que el cas Pujol té conseqüències públiques, però les causes, els orígens, no són públics, no tenen res a veure ni amb el Govern, ni amb CDC ni amb mi. És evident que les conseqüències hi són. Les noto en la meva pròpia pell".

8. "Mantinc que Pujol és el meu pare polític. Evidentment la decepció va ser gran".

9. "Que els fills o els parents treballin per a empreses que treballen per a l'administració, que guanyen concursos, no és ni lleig ni bonic. És com és i prou. Si els fills de Pujol treballaven en empreses que tenien contractes, si la contractació no és correcta s'ha de jutjar, però només si no és correcta".

Cas ITV

10. "L'actuació del Govern en aquest tema de les ITV ha estat pulcre. El Govern mai va fer cas d'influències. Si realment algú va intentar influir en el Govern, no se'n va sortir".

Cas de les deslocalitzacions d'empreses

11. "En alguns casos hi he hagut d'intervenir directament. Quan algú et demana ajuda per intentar salvar llocs de treball ho has de fer sense dubte. I en aquesta sala hi ha gent que m'ha demanat intervencions en aquests casos, rebent dirigents o qui calgués".

12. "Quan algú et demana ajut per evitar una deslocalització, presuposes que t'ho demanen de bona fe, no penses que aquest algú en vol treure profit. Puc defensar amb el cap ben alt l'actuació del Govern en aquests casos i si es demostrés que algú ha tret profit d'una relocalització d'una empresa per salvar llocs de treball, no seria responsabilitat del Govern".

13. "El que he fet per relocalitzar empreses amenaçades ho he fet, ho faig i ho seguiré fent sempre que calgui. He dedicat moltes més hores a la Nissan que a redactar la Declaració de Sobirania".

Cas Palau

14. "En relació als 'comentaris', després d'haver-ho regirat tot, no s'ha trobat res. L'únic que hi ha és el cas Palau de la Música, que encara no s'ha acabat la instrucció, i ja en fa sis anys".

15. "He sentit molts comentaris sobre el cas Palau n'he sentit molts i de tots tipus, però si n'hagués de fer cas no quedaria ningú dret, ni jo mateix".

16. "Dels convenis relacionats amb el cas Palau, tot i que eren legals, CDC està tornant tots els diners, fins a l'últim cèntim d'euro".

17. "Si la gran acusació és que jo alguna vegada havia vist el senyor Millet, em confesso culpable".

18. "Pel que em consta a mi, i per la confiança que tinc en les persones que ho portaven, estic convençut que no hi ha il·legalitats entre CDC i el Palau de la Música".

Mesures de transparència

19. "De les 51 mesures que vaig proposar per la transparència, 26 són competència directa de la Generalitat, i 16 d'aquestes ja s'han fet. De les que no són directament cosa del Govern però sí de les institucions catalanes, que eren 9, una ja s'ha fet, que és la llei de la transparència, i n'hi ha d'altres en curs. De les 16 que afecten a altres organismes, se n'ha realitzat una, 7 parcialment i n'hi ha 8 de pendents".

20. "Catalunya lidera rànquings de transparència, i les bones pràctiques canvien la percepció de la societat".

stats