POLÍTICA
Política 25/01/2011

Jordi Pujol: "Una Catalunya independent és viable"

L'expresident adverteix que davant l'ofensiva recentralitzadora i homogeneïtzadora "l'alternativa ara ja només podria ser la independència". "La opció independentista és de difícil realització. L'altra no és tan difícil perquè equival a rendir-se", etziba

M.colomer
3 min
PSOE, UCD

BarcelonaL'expresident de la Generalitat ha culminat avui el seu particular procés de sobiranització per acabar sentenciant que Catalunya ja només té dues opcions: O rendir-se o optar per la independència. En un editorial a la web del Centre d'Estudis Jordi Pujol, considera que el nacionalisme autonomista ja no té arguments per "refusar els requeriments que alguns sectors li feien que s'adherís a l'independentisme".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, considera que aquest nacionalisme reticent a l'independentisme, que ha estat "majoritari" durant molts anys, ara per ara només pot tenir arguments "de viabilitat (no de viabilitat econòmica. Una Catalunya independent és viable)", també de "voluntat de no posar en perill la cohesió interna catalana". "Però fins i tot aquest perd pes a mesura que s'accentua tant i tant el tracte econòmic discriminatori, amb repercussions socials i humanes. Ara no té arguments polítics i cada cop menys arguments sentimentals. O econòmics", insisteix.

Si bé admet que l'opció independentista és "de difícil realització", continua que "l'altra", la que "imposa Espanya, la dels partits espanyols i de les Institucions espanyoles, no és tan difícil perquè equival a rendir-se. I a acceptar la marginació i l'ofec de Catalunya. Per tant, fàcil. Però és el nostre final col·lectiu". "Arribat el cas, gent que mai no hauria somiat de fer-ho, votaria independència", assevera.

Per l'expresident, el dilema que es planteja és o bé "l'Espanya que el Tribunal Constitucional ha dibuixat, sota pressió descarada del PP, posició entre ambigua i per sota mà també contrària del PSOE i el suport majoritari de l'opinió pública espanyola, o la independència".

I encara més: "Mentre esperem el dia d'un hipotètic referèndum oficial i vinculant, els catalans un objectiu clar sí que el tenim: reforçar-nos internament". L'expresident considera que "Catalunya té país" i "gent amb iniciativa", malgrat la crisi i la "hostilitat espanyola". "I mentre hi hagi país hi haurà futur. I el país anirà aplicant dia a dia el seu dret a decidir!".

L'article, titulat "Del Tribunal Constitucional a la independència. Passant pel Quebec", Pujol reconeix que ja no li queden arguments per defensar què aporta a Catalunya la pertinença a Espanya. De fet, considera que l'argument de la lectura positiva de la Constitució, de l'Espanya que reconeix Catalunya i li dóna un finançament just mentre accepta la contribució catalana al creixement democràtic i econòmic, ha "fracassat".

"L'alternativa a això ara ja només podria ser la independència"

"Hores d'ara és ingenu pensar que es podrà frenar el procés d'anar cargolant l'Autonomia, i de fet la identitat, l'autogovern i l'economia de Catalunya amb noves negociacions, com pretenen encara alguns socialistes catalans. Si algun canvi hi pot haver de moment més fàcil és que sigui per a mal que per a bé", avisa. Per tant, conclou que "l'alternativa a això ara ja només podria ser la independència".

Per Pujol, ni tant sols és plantejable a aquestes alçades la fórmula federal del Quebec i el Canadà, que hagués tingut més acceptació que la independència, a Catalunya. "En tot cas entre la independència i ser el Quebec espanyol molta gent votaria això segon. Però podria molt ben ser que per Espanya l'estatus del Quebec sigui tan intolerable com la independència", argumenta.

I encara més: "Mentre esperem el dia d'un hipotètic referèndum oficial i vinculant, els catalans un objectiu clar sí que el tenim: reforçar-nos internament". L'expresident considera que "Catalunya té país" i "gent amb iniciativa", malgrat la crisi i la "hostilitat espanyola". "I mentre hi hagi país hi haurà futur. I el país anirà aplicant dia a dia el seu dret a decidir!", conclou.

stats