Política 23/02/2012

Pujol: "Jo no justifico els GAL, però el terrorisme és una guerra"

L'expresident de la Generalitat assegura en una entrevista a TV3 que no va intentar fer llenya del govern de González amb els GAL perquè en aquells moments el que calia era "continuïtat, estabilitat i governabilitat"

Ara
3 min

BarcelonaL'expresident de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, assegura en una entrevista a 'Els matins' de TV3 que no parlava gaire amb Felipe González sobre el tema dels GAL. Tot i això, diu que no calia parlar-ne, perquè "el terrorisme és una guerra", i que al govern del PSOE "li va passar el mateix que a tots els governs amb problemes de terrorisme". Volien combatre ETA "amb totes les armes possibles", i "a vegades s'utilitzen les que no s'han d'utilitzar".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquesta entrevista, a l'entorn del seu tercer llibre de memòries, ha explicat que "el PSOE volia combatre ETA d'una manera que des d'un punt de vista estrictament deontològic no es pot aprovar", i ha recordat que llavors la banda terrorista "matava 100 persones l'any". Pujol assegura que, en aquell moment, el més important era la "governabilitat en general" i "restablir-nos després de 40 anys de franquisme". Per això creu que s'havia de contribuir a tres coses sense les quals no hi ha "consolidació democràtica": "Continuïtat, estabilitat i governabilitat".

Per aquesta actitud de CiU, diu que ell sempre va sortir "bufetejat" del seus pactes a Madrid, ja que l'oposició sempre l'"atacava". Pujol ha etzibat que "no podíem negociar pas amb l'Anguita", a Madrid sempre s'ha de negociar "amb qui governa, i no entendre això és una manca de maduresa política". L'expresident afirma que "Espanya no està intervinguda perquè CiU la va salvar" donant suport a Zapatero, cosa que el PP no va fer, "tan patriòtics que són". "Això no s'ha tingut mai en compte", reclama.

"Estem molt malament"

L'expresident considera que la sentència del Tribunal Constitucional és "demolidora" en tres aspectes: "Competències, finançament i identitat". Des de llavors fins ara diu que Catalunya "està molt malament", perquè ha augmentat l'hostilitat d'Espanya amb Catalunya". Una de les raons és que "les corts espanyoles poden votar que no es compleixin els acords signats", cosa que "abans no passava". Hi va haver uns primers temps en els quals el PSOE mantenia un "ofec" sobre Catalunya, però es va acabar quan "van entendre Catalunya com a país" i "també CiU", "per això vam arribar acords".

Eurovegas

Tot i que es declara "productivista i industrialista", Pujol diu que té "confiança amb Mas i Mas-Colell, que també ho són". Diu que Eurovegas "és compatible amb la producció i amb l'exportació". També creu que la marca Barcelona és prou forta per complementar la marca Catalunya, i que totes dues es podrien veure beneficiades per aquesta inversió de Sheldon Adelson.

Crítiques a Aznar i ZP

Aznar i Zp es manifestaven "com el nou ric", recorda Pujol. "Aznar va humiliar, fins i tot, el canceller Schroeder dient-li que Espanya ho feia bé i Alemanya, no", quan el que passava en realitat és que Espanya vivia amb diners d'Alemanya que llavors estava passant per una crisi. Això "és de nou ric", "propi d'aquell que sempre ha estat modestet", ha valorat. Davant la situació econòmica actual d'Espanya, recorda que "ja no tornarà a anar en Ferrari", però se'n sortirà.

Majestic

Tot i aquesta actitud de "supèrbia", Pujol va signar els pactes del Majestic amb José Maria Aznar. Reconeix, ara, alguns errors sobre aquella posada en escena: "Li vam donar més espectacularitat de la necessària". A la pregunta de si és correcte pactar amb un partit que agredeix Catalunya, Pujol reconeix que el govern espanyol "va quedar condicionat", i que quan ell deia a Aznar que no ataqués Catalunya, ell li contestava: "Se'n pren nota".

Nou pacte CiU-PP

A Sánchez-Camacho li demanaria "que s'asserenés" i que es "comporti". A l'hora de descriure els líders del PP a Catalunya, diu que la diferència entre "Vidal-Quadras i Sánchez-Camacho és la que hi ha entre l'orgull i la vanitat".

stats