Política 13/05/2014

Què pot fer la justícia amb l'agressora de Pere Navarro?

El cop lleu que va rebre el líder del PSC, que no li va causar cap lesió, seria una falta, castigada amb una multa. Però ell és una autoritat i aquest factor complica el cas

Sílvia Barroso
2 min
El primer secretari del PSC, Pere Navarro, aquest dissabte a Ullà / ACN

BarcelonaLa complexitat del cas de l'agressió a Pere Navarro no és només política –no està clar quins efectes tindrà fins que se sàpiguen els motius pels quals va actuar la dona buscada– sinó jurídica.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Està clar que l'agressió va ser lleu, una empenta i un calbot, acompanyats d'un insult. En qualsevol altre cas en què la víctima hagués estat algú sense cap càrrec institucional, no podria passar d'una simple falta de maltractament (article 617.2 del Codi Penal), castigada amb una pena d'uns dies de localització permanent –similar a l'arrest domiciliari– o una multa.

El que ho canvia tot, evidentment, és que Navarro és diputat del Parlament de Catalunya, càrrec que li atorga categoria d'autoritat. Així, es dóna la paradoxa que un fet que per ell mateix no seria res més que una falta salta al grau de delicte, del capítol del Codi Penal sobre els atemptats a l'autoritat.

Això implica que el presumpte autor ha de ser detingut i portat a la comissaria per ser fitxat i prendre-li declaració –no és obligatori fer-li passar una nit o dos al calabós, si es creu que no fugirà i, en principi, no hi ha motius per pensar que reincidirà– i les penes que comporta són de presó: condemnes d'entre 4 i 6 anys de presó, a més a més d'una multa, com diu l'article 551 del Codi Penal.

Possible línia de defensa

Tot i que el delicte d'atemptat a l'autoritat és el que s'aplicarà per fer la detenció i iniciar el procés, és de suposar que l'advocat de la imputada intentarà trobar alguna via per rebaixar els càrrecs. I una possibilitat és que intenti plantejar el cas com una falta de respecte i consideració deguda a l'autoritat, ja que no hi ha lesió. En aquest cas s'aplicaria l'article 634 del Codi Penal en la primera de les dues situacions punibles que descriu, que preveu una multa com a càstig per a aquests casos. Seria una multa per a un període d'entre 10 i 60 dies, amb una quota diària que fixaria el jutge en funció de la situació econòmica de la condemnada.

Com en el cas del plat de nata de Joaquim Nadal

Aquest plantejament penal, que rebaixa de delicte a falta un atac lleu a una autoritat per la via de l'article 634 del Codi Penal, és el que es va aplicar l'any 2000 al jove 'okupa' que li va llançar un plat de nata a la cara a Joaquim Nadal quan encara era alcalde de Girona i, alhora, diputat al Parlament. El cas es va obrir com a delicte d'atemptat a l'autoritat però després es va rebaixar a una falta de falta de respecte. Finalment, dos anys després dels fets, Nadal va desistir de mantenir l'acusació i no es va presentar al judici, de manera que el jove denunciat va ser absolt.

stats