Política 27/02/2015

Queixa a Europa pel cop de porta al dret a decidir

El Govern presentarà els comicis del 27-S com a últim recurs davant la comunitat internacional

Oriol March
3 min
El conseller de la Presidència, Francesc Homs / ACN

BarcelonaTot just saber-se el cop de porta del Tribunal Constitucional (TC) al dret a decidir, Artur Mas destacava en un col·loqui al Cercle d’Economia que la comunitat internacional “hauria d’escoltar” el resultat de les eleccions del 27-S en cas de victòria de l’opció independentista. El Govern treballa discretament en el flanc exterior del procés sobiranista i aprofitarà el nou cop de porta de l’Estat a la consulta pactada per enviar un informe a les institucions europees -no es va concretar a quin destinatari- en què es repassarà com l’administració espanyola ha barrat el pas al dret a decidir. L’informe s’ha encarregat, segons va explicar ahir el conseller de la Presidència, Francesc Homs, al Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN). “No esperem cap resposta, si més no de manera immediata. Simplement volem que tot això sigui conegut”, va reflexionar Homs.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al Govern sostenen que l’interès de les cancelleries cap al procés és “constant”, i que els contactes existeixen “setmanalment” amb representants internacionals. “No ens diuen que ens oblidem del procés”, va defensar Mas dimecres. Una de les línies argumentals que farà servir l’executiu per defensar de cara enfora el caràcter plebiscitari de les eleccions es basarà a presentar-les com a “única via” per consultar el poble de Catalunya sobre el futur polític del país. “I això no ho podran impedir”, va defensar Homs, tot i que en el primer informe del CATN -precisament sobre les vies legals per fer la consulta- ja es detalla que l’Estat pot actuar legalment contra les plebiscitàries.

¿Hi ha marge per seguir presentant batalla als tribunals per defensar la llei de consultes catalana i el decret de convocatòria del 9-N original? “Aquesta és una via exhaurida”, va dir Homs, que va descartar elevar el plet judicial al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). “Ja hem encetat una via estrictament política i tenim un últim recurs, que són les eleccions”, va concloure el conseller de la Presidència.

El paper del Constitucional

ERC, soci parlamentari del Govern, no ha confiat mai en el TC per resoldre el cas català. “Els partits que estan sistemàticament en contra de la voluntat de Catalunya han decidit la composició del TC”, va reflexionar Oriol Junqueras, president dels republicans. Junqueras no va mostrar cap “sorpresa” per la decisió de l’alt tribunal i va avançar que el full de ruta de cara a les eleccions està “absolutament madur”. No pensa el mateix Miquel Iceta, primer secretari del PSC, que troba un “engany” considerar el 27-S com a data clau per a la independència. Per la seva banda Tania Sánchez -exdirigent d’IU i que ara lidera un altre projecte- va veure marge per a una consulta legal i va trobar un “error enorme” resoldre als tribunals un “problema polític”.

Ortega manté el procés participatiu al Moianès

La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, va garantir ahir la celebració del procés de participació que ha de consultar sobre la creació de la comarca del Moianès. “Cap llei de l’Estat ens prohibirà fer-ho”, va assenyalar Ortega en una visita a Moià amb els alcaldes de les deu localitats que podran votar en la consulta. “A cinc setmanes de donar veu a la ciutadania, els alcaldes no ens plantegem res més que treballar molt per convèncer del vot afirmatiu”, va reflexionar l’alcalde de Moià, Dionís Guiteras (ERC). El procés de participació se celebrarà el 22 de març i el Govern ja té en la seva agenda que el Lluçanès serà el pròxim territori que podrà decidir si es converteix en comarca.

stats