CANVI DE CICLE
Política 02/04/2013

CiU, ERC i ICV defensen el model de concert econòmic ja votat al Parlament com a nou finançament

El PP proposa crear un grup de treball al Senat perquè els partits catalans busquin el consens entorn el nou model i la CUP tem que el Govern es faci enrere en el camí a l'estat propi

R. Tugas / A. Mateo
3 min
CiU impulsarà que es reprenguin la llei de transparència i la llei electoral

BarcelonaEl portaveu parlamentari de CiU, Jordi Turull, ha descartat en rodó aquest dimarts al Parlament que el Govern s'impliqui en un debat sobre el nou finançament a canvi de renunciar al dret a decidir. "La nostra aposta és que Catalunya sigui un nou estat dins de la UE per poder gestionar tots els impostos", ha recordat, tot i que ha afegit que "mentre paguem intentarem treure tots els recursos que són nostres". Tanmateix, igualment ha descartat obrir el debat des del Parlament, atès que la legislatura anterior ja va aprovar una proposta de sistema basat en el concert econòmica que l'Estat va rebutjat. "Ho tenim tot molt estudiat, no cal estudiar-ho més, és una qüestió de voluntat política", ha sentenciat, i ha recordat al PSC que dins el mateix PSOE hi ha moltes reticències a un model de finançament singular per a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una línia molt similar, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha subratllat que és "sorprenent que alguns tornin a obrir debats que ja estan més que debatuts i tancats", en relació al nou sistema de finançament, recordant que la cambra catalana ja va votar demanar un model basat en el concert econòmic després d'un any de negociacions. "Celebraríem parlar del pacte fiscal si això vol dir sobirania fiscal, si ens cedeixen tots els impostos i els passem recaptar, liquidar, gestionar i amb competències normatives", ha avisat, però ha rebutjat les propostes de reobrir el debat del PSC i del PP o "propostes surrealistes com les del ministre Margallo, com que ens cediran el 100% de l'IRPF". En tot cas, Rovira veuria el concert com a "primer pas cap a la consulta", atès que "això no ha d'anar lligat amb l'agenda del dret a decidir, perquè ens hi hem compromès amb un mandat democràtic".

Igualment, la portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha declarat davant la possibilitat que algú pogués aparcar la consulta a canvi d'un nou finançament que "no els deixarem fer-ho, ni nosaltres ni la societat mateixa". "Si algú té la temptació de pensar que amb el model de finançament ja farem és que no han entès de què va la pel·lícula", ha afegit. Tot i això, sí que ha apostat per encetar la negociació si es basa en la bilateralitat i el model de pacte fiscal reclamat pel Parlament i ha insistit en la necessitat de crear una comissió parlamentària pel dret a decidit que piloti el procés cap a la consulta.

Per la seva banda, el diputat de la CUP Quim Arrufat ha apuntat que "el Govern no ha fet cap passa irreversible que no indiqui que en qualsevol moment pot girar cua i acceptar una altra relació amb l'estat espanyol entre l'actual i l'estat propi". De fet, ha afegit que "això ha estat històricament així" després de grans proclames a la premsa i que la negociació del nou sistema de finançament "provoca inquietud". "Si la voluntat és convocar la consulta, la negociació passa a un segon terme", ha afirmat Arrufat, que ha defensat que "serà la força de la gent al carrer qui marcarà els tempos, ningú altre tindrà la capacitat suficient". En relació als 100 primers dies del Govern, el diputat de la CUP ha valorat que "amb un govern de tecnòcrates es podria fer exactament el mateix"; és a dir. "en la consulta res i retallades sense pressupostos".

El PP proposa un front català pel finançament al Senat

Al seu torn, el portaveu del PP, Enric Millo, s'ha desmarcant prioritzant la negociació del finançament i ha anunciat que la presidenta dels populars a Catalunya i senadora Alícia Sánchez-Camacho presentarà una iniciativa a la cambra alta espanyola per crear un grup de treball al Senat on els partits catalans "puguin treballar i debatre una proposta que tingui el màxim consens possible de les forces polítiques paral·lelament als treballs que pugui fer el Consell de Política Fiscal i Financera, on seuen els governs". Millo ha recordat que el PP de Catalunya fa temps que defensa un model propi que garanteixi "l'ordinalitat i una solidaritat finalista" i ha cridat les altres forces a treballar pel nou sistema, que ha deslligat de la consulta, que veu com "la constatació d'un gravíssim error" que no evitarà que s'aprovi "un finançament més just per a Catalunya".

stats