Política 26/12/2014

Rajoy s'erigeix en garant de la "concòrdia i l'entesa" a Catalunya

Reivindica el valor de "l'estabilitat" política enfront de l'auge de Podem i assegura que el 2015 pot ser un any molt positiu pel que fa a la recuperació econòmica

Joan Rusiñol
2 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, fa balanç del 2014 / EFE

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat aquest divendres que les estratègies polítiques no s'expliquen, en referència als esdeveniments a Catalunya en els mesos vinents, a punt d'obrir un any electoralment molt intens. No obstant, ha deixat entreveure, durant el balanç de l'any que ha fet a la Moncloa després de l'últim consell de ministres del 2014, que mantindrà el rumb que ha marcat fins ara. Per això, s'ha erigit en garant de la "concòrdia i l'entesa" a Catalunya, i ha situat el debat en termes de relacions personals, com va fer el rei Felip VI en el seu primer missatge de Nadal. De fet, ha dit que li va semblar "molt bé" el missatge institucional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A preguntes de la premsa, Rajoy ha afirmat de nou que està disposat a dialogar de "tot" amb la Generalitat, però ha reiterat que hi ha línies vermelles que no traspassarà: la unitat d'Espanya, la sobirania espanyola, la igualtat i els drets fonamentals dels ciutadans, que, a parer seu, estan en joc si s'atenen les demandes dels partidaris del dret a decidir. "Si ho fes, deixaria de ser jo i pretenc continuar sent jo", ha dit somrient.

Sobre la reforma constitucional, no la veu prioritària aquest mandat.

En el terreny de les implicacions econòmiques que pugui tenir el procés català, ha assegurat que el govern espanyol "vetllarà" pels "interessos" dels catalans i que això implica assegurar que la recuperació econòmica també arribi a les seves butxaques. En aquest àmbit, ha posat en valor l'acord que aquest divendres ha pres el seu executiu d'avalar la decisió del Consell de Política Fiscal i Financera, que, dimarts, va aprovar un pla perquè l'Estat es faci càrrec de venciments de deute de comunitats autònomes i ajuntaments. Ha subratllat que aquesta decisió té un alt valor simbòlic perquè ara serà l'Estat qui sortirà a buscar finançament als mercats i, en el dia a dia, això implicarà estalviar diners per poder destinar-los als serveis públics.

Un any per a les eleccions

Sobre l'auge de Podem, ha insistit –basant-se en una balança molt optimista de l'evolució de l'economia– que tot plegat no s'hauria pogut fer sense "estabilitat" política i institucional. Al PSOE l'ha convidat a buscar acords en els grans temes estatals, intentant refer ponts amb la direcció de Pedro Sánchez.

Rajoy ha confirmat que pensa esgotar la legislatura, és a dir, continuar al càrrec fins a finals de l'any 2015. Sobre la possibilitat d'allargar-la fins a principis de 2016 –constitucionalment ho podria fer–, no ha tancat cap porta però ha alertat que no li sembla "raonable". Siguin quan siguin els comicis, ell serà el candidat del PP.

stats