Política 08/05/2012

Rajoy a CiU: "No puc acceptar que es digui que el govern espanyol ofega Catalunya"

El president de l'executiu central diu al senador Vilajoana que ara és hora de "governar pensant més en allò que ens uneix que no pas en allò que ens separa"

Joan Rusiñol
1 min

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha negat avui que l'Estat escanyi financerament Catalunya. A una pregunta del senador de CiU Jordi Vilajoana a la sessió de control a l'executiu, ha dit: "No puc acceptar que es digui que el govern espanyol ofega Catalunya". En aquest sentit, ha tornat a recordar que Hisenda ha avançat les liquidacions que beneficien les comunitats i ha endarrerit els pagaments autonòmics a Madrid. Ha afirmat, a més, que Catalunya rebrà més de 2.000 milions per abonar les factures pendents de proveïdors.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy, que ha esquivat pronunciar-se sobre l'impagament del fons de competitivitat i l'addicional tercera de l'Estatut, ha instat CiU a "governar pensant més en allò que ens uneix que no pas en allò que ens separa". Vilajoana ha admès que la seva formació "vol fer coses junts i coses grans" –fent servir la terminologia de Rajoy– i li ha recordat que, de fet, la federació nacionalista ha donat suport a totes les grans reformes del PP: llei d'estabilitat, reforma laboral i reforma del sector bancari. Ara bé, li ha posat una condició prèvia: el pacte fiscal i, per tant, la reducció del dèficit històric que pateix Catalunya. El senador català ha assegurat que, amb un finançament correcte, les empreses catalanes podrien ser "puntal de la recuperació econòmica" estatal. En canvi, ha denunciat que "les prioritats dels pressupostos [de l'Estat] no passen per Catalunya", amb exemples com la manca d'inversió en infraestructures, com el corredor del mediterrani.

El president espanyol ha "celebrat" la voluntat d'entesa de CiU però li ha reclamat una política "amb altura de mires" i, un cop més, ha elogiat les polítiques d'austeritat del president Mas.

stats