Política 19/12/2011

La via Rajoy: retallades, recentralització i reformisme per crear ocupació

El president electe es proposa actualitzar les pensions l'1 de gener, estalviar 16.500 milions euros de dèficit, recuperar la deducció a l'IRPF per compra d'habitatge, suprimir les prejubilacions, passar els dies festius a dilluns per evitar els ponts i harmonitzar legislacions autonòmiques. Ho ha dit durant el discurs del debat d'investidura al Congrés

Joan Rusiñol
4 min

Madrid"Ens enfrontem a una tasca ingrata", ha admès el candidat a la presidència del govern espanyol, Mariano Rajoy, durant el debat d'investidura. Rajoy ha desgranat mesures perquè, a parer seu, "es parli d'Espanya i se'n parli bé". L'objectiu és fer reformes, reduir dèficit i harmonitzar a la baixa competències autonòmiques per impulsar la competitivitat econòmica i situar l'ocupació com a "pedra angular" d'aquesta legislatura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pensions

Rajoy ha dit que actualitzarà el poder adquisitiu de les pensions a partir de l'1 de gener. "Aquest és l'únic compromís del qual em sentiran parlar avui... d'augment de la despesa", ha anunciat. També ha dit que el 30 de desembre prorrogarà els pressupostos per a l'any que ve. "Totes les altres partides poden ser revisades", ha dit. "No es poden descartar en el futur noves mesures en l'àmbit pressupostari".

Rajoy es proposa "suprimir les prejubilacions, menys en casos molt excepcionals, i posar fre a la pràctica abusiva que suposa fer de la prestació per desocupació els últims anys de vida laboral, un mecanisme de prejubilació encoberta". Es proposa prolongar voluntàriament la vida laboral i fer més proporcionals "les cotitzacions efectivament fetes durant la seva vida laboral".

Austeritat

Rajoy ha avançat que regularà el límit de dèficit i deute de totes les administracions i la "responsabilitat" en cas d'"incompliment", que eliminarà organismes autònoms, que reduirà despeses de funcionament i portarà a "zero" la tasca de "reposició" de personal del sector públic, exceptuant l'exèrcit i "els serveis públics bàsics". L'objectiu és retallar els 16.500 milions d'euros per complir amb l'objectiu de dèficit l'any que ve, sempre que aquest any es tanqui amb un 6%, que era el previst pel govern sortint. No ha especificat, però, en quines partides concretes pensa passar la tisora de manera més intensa.

Emprenedors

Entre les mesures més polèmiques, modificar els ponts festius per millorar la competitivitat de les empreses i situar al dilluns més proper el dia festiu. També endurirà la vigilància per controlar l'absentisme laboral. D'altra banda, ha anunciat la recuperació de la deducció de l'IRPF per "inversió d'habitatge habitual".

Així mateix, ha detallat un conjunt de beneficis fiscals per als emprenedors, com per exemple pagar l'IVA quan s'hagi cobrat o la possibilitat de rebre 3.000 euros quan es contracti el primer treballador. Ha avançat mecanismes de compensació de deutes reconeguts per l'administració pública i reformes de l'impost de societats.

Sobre la fiscalitat, ha admès que quan la situació econòmica "s'hagi normalitzat", caldrà fer una reforma tributària de "més calat".

Harmonització

El candidat a la presidència del govern espanyol ha explicat, com avançava ahir l'ARA, que pensa desplegar un programa harmonitzador a la baixa del braç de les comunitats autònomes, gairebé totes governades pel PP. Així, ha anunciat: la llei que permetrà la privatització de les televisions autonòmiques; "garantir uns ensenyaments comuns a tot el territori nacional"; impulsar la unitat de mercat, i un pacte per a l'austeritat i l'eficàcia que traslladi a les comunitats autònomes el model de retallades que apliqui el govern de l'Estat. També ha dit que, "amb estreta col·laboració amb les comunitats autònomes", impulsarà una llei de serveis bàsics sanitaris igual per a tot l'Estat. La sanitat és una competència transferida a les comunitats. Pel que fa a la llengua, aposta pel trilingüisme a Catalunya: català, castellà i anglès, tal com deia el programa electoral del PP.

Per això ha reclamat "grans reformes", no pas per tornar a "una Espanya que ja no existeix", sinó per afavorir el creixement econòmic i sortir de la crisi. Ha reclamat "diàleg a tothom" amb "transparència, i que estimuli la unitat i enforteixi els objectius compartits". Ha reclamat la implicació de tots els partits al "servei del bé comú, que a tots ens iguala, al que anomenem Espanya".

S'ha compromès a fer "desaparèixer tot el que pot enterbolir les aigües de la nostra convivència". "Per al govern no hi haurà espanyols bons i dolents. Hi haurà espanyols, tots iguals".

Crèdit i atur

En el capítol de mesures financeres, ha dit que és urgent el sanejament dels balanços i acabar el procés de reestructuració bancària perquè aflueixi el crèdit.

I és que pel candidat del PP, tots els esforços han d'anar encaminats a dinamitzar l'economia perquè crei llocs de treball. Ha dit que el programa de govern "no pot ser aliè a la difícil situació que travessa l'Estat espanyol. Rajoy es proposa dedicar tota la "capacitat del govern" a aturar les xifres de l'atur i a impulsar el creixement. Ha dit que l'ocupació serà "la pedra angular" de la seva obra de govern. Segons ha explicat, això és el que exigeix Europa i marquen els resultats electorals del 20-N, amb una victòria clara del PP. "Quan es creen llocs de feina, creix la llibertat", ha dit. "Hem de sembrar amb urgència", ha sentenciat.

Reformes

Ha assegurat que pensa encapçalar un "projecte reformista" que començarà amb la llei reguladora del sostre de dèficit, que ja preveu la Constitució des del mes d'agost; una reforma laboral; reduir una nova llei sobre els organismes reguladors; promoure un batxillerat de 3 anys; reformar el sistema energètic; i també promet un pla integral de turisme i un canvi a fons de la justícia perquè sigui més "eficient".

Ministeris i organismes

La bancada socialista li ha retret que vulgui ara impulsar ràpidament la renovació urgent dels magistrats pendents del TC i que el PP ha bloquejat els últims temps. Com ja havia dit, promourà el recurs previ d'inconstitucionalitat. Rajoy també ha anunciat, com ja va prometre, recuperar el ministeri d'Agricultura.

stats