Política 17/09/2014

Rajoy avisa que els estats europeus no "facilitaran" l'entrada d'Escòcia i Catalunya a la UE

Insisteix que processos pel dret a decidir porten "recessió i pobresa"

Joan Rusiñol
1 min

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat avui que si Escòcia esdevé un nou estat, els 28 membres de la Unió Europea no li posaran "facilitats" pel seu ingrés. Responent a una pregunta del portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ha assegurat que ha parlat amb molts dirigents d'aquests països i que no veuen amb "entusiasme" els processos en marxa per exercir el dret a decidir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que el dirigent nacionalista basc es referia al referèndum escocès, que se celebra aquest dijous, Rajoy ha parlat en plural en la seva resposta i hi ha englobat implícitament processos com el que es viu a Catalunya o que comença a despuntar al País Basc. Ha afirmat que treballar per construir un nou estat en el marc europeu és "un torpede" a l'esperit de la UE, que, segons ha dit, s'ha fet per "integrar" estats i no pas per fragmentar-los.

Sense voler entrar a especular què pot passar demà, ha reiterat que –per a molts caps dirigents europeus– la independència porta "recessió i pobresa" perquè afecta "la riquesa, l'ocupació i el benestar". Ha subratllat, a més, que els tractats comunitaris deixen clar que un territori d'un país membre que se separi es converteix en un tercer estat i ha de demanar un reingrés que pot portar temps. Ha recordat que Espanya va trigar vuit anys a completar l'entrada.

Esteban li ha reclamat que segueixi l'exemple de "l'unionisme" britànic, que sigui "demòcrata i deixi que els catalans s'expressin a les urnes.

stats