Política 20/12/2011

Rajoy, investit president del govern espanyol

El candidat ha rebut els vots a favor dels 185 diputats del PP, el d'UPN i el de Foro Asturias, el partit d'Álvarez-Cascos. Tots els diputats catalans excepte els del PP hi han votat en contra

Joan Rusiñol/ferran Casas
2 min
Rajoy, en el moment de ser investit president

MadridMariano Rajoy ja és el sisè president del govern espanyol de la democràcia. Sense sorpresa, i a cavall de la majoria absoluta que va aconseguir el 20 de novembre, ha estat investit per la majoria del Congrés a la primera votació. Li han donat suport els diputats del PP, el d'UPN (que es va presentar en coalició amb els populars) i el de Foro Asturias de l'exsecretari general del PP, Francisco Álvarez-Cascos. El PSOE, CiU, IU-ICV-CHA, ERC-RCat-Catalunya Sí, Compromís, UPyD, BNG i Geroa Bai han votat en contra. El PNB i Coalició Canària s'han abstingut, com també ho han fet els abertzales d'Amaiur amb l'argument que no els pertoca a ells triar el president espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant aquests dos dies de debat, el nou president del govern espanyol ha estirat el braç a la majoria de grups polítics –sobretot al PSOE, CiU i el PNB– però sense concrecions i sense compromisos concrets. En el cas de Catalunya, Rajoy va esquivar garantir un pagament immediat dels diners de l'addicional tercera i va tancar la porta, de moment, al pacte fiscal, fet que ha portat els nacionalistes catalans a votar en contra de la investidura. De fet, durant el discurs de la primera jornada ja va deixar clar que la despesa només augmentarà a la partida de pensions. La resta està sotmès a possibles retallades. Com asseguren des del PP, la despesa corrent de tots els departaments serà "pentinada".

Aquesta tarda, Rajoy aprofitarà per tancar definitivament l'organigrama del seu govern (havia promès avançar-ne l'estructura aquests dos dies però no ho ha fet). Demà, jurarà el càrrec al Palau de la Zarzuela davant del rei i després anunciarà la llista dels ministres. Dijous prendran possessió els titulars dels ministeris i divendres es faran la foto de família a la Moncloa, abans del primer consell de ministre de la nova etapa del PP al govern de l'Estat.

stats