Publicitat
Publicitat

Rajoy empitjora les previsions econòmiques del 2013

"En la situació actual, créixer i generar ocupació no és possible", diu el president del govern espanyol, que preveu que l'any que ve la recessió es mantingui, però més a prop del 0%

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha empitjorat aquest dimecres al Congrés dels Diputats les previsions econòmiques del 2013, atès que "tot apunta que la situació recessiva continuarà, però més a prop del 0%", davant el creixement previst per l'executiu del 0,2% del PIB.

En la intervenció, Rajoy ha dibuixat un escenari molt complicat. Segons ha dit, Espanya està travessant "la segona recessió més gran de la nostra història". "En aquesta situació, créixer i crear ocupació no és possible". Ha anunciat que el deute públic se situarà a finals d'any al 79,8% del PIB i que la recessió es mantindrà l'any que ve, però més a prop del 0%, pitjor que les previsions que havia fet inicialment el govern espanyol.

En aquest escenari ha avalat les condicions que posa Brussel·les a Espanya i ha manifestat el seu "compromís inequívoc" per collar el dèficit i complir els nous objectius que fixa la UE.

Tot plegat ho ha dit a l'¡nici de la compareixença al Congrés dels Diputats, en què ha de detallat noves mesures per complir l'objectiu de dèficit i obrir de nou l'aixeta del crèdit internacional.

Pessimisme europeu

Més enllà de fer els deures internament, Rajoy també ha exigit aquest dimecres "un compliment ràpid i complet" dels acords que es van prendre a l'últim Consell Europeu per aturar la pressió dels mercats a l'economia espanyola. "Espanya està en una posició de gran debilitat per l'endeutament excessiu i la recessió", ha admès. Ha avisat que en una època d'"incertesa, el temps es converteix en una variable crítica". S'ha felicitat que Europa hagi marcat "l'estratègia i el punt d'arribada", però ha avisat el Congrés dels Diputats que cal "ser realistes": "Estem veient i veurem tensions, declaracions fora de lloc, vots per unanimitat difícils i molts disgustos". Tot i que, segons diu, el camí no serà fàcil, ha reiterat la voluntat europeista del seu govern.

Noves mesures

De fet, la compareixença es produeix l'endemà que l'Eurogrup collés l'estat espanyol a fons. La UE li ha recordat que ha d'aprovar iniciatives addicionals de forma urgent per retallar el dèficit públic .

El PSOE també va recordar al govern espanyol que, si realment el rescat bancari no té condicionalitats, tal com assegura, l'únic responsable del paquet de noves retallades és el cap de l'executiu espanyol. Aquest dimecres, Rajoy ha insistit que les condicions addicionals només afecten les entitats financeres que rebin préstecs.

El ministeri d'Hisenda ja ha convocat per a aquest dimecres la taula de la funció pública . La UE ha subratllat igualment la importància dels plans d'ajust de les comunitats autònomes , que el govern espanyol ha situat a l'ull de l'huracà comunitari. En aquest marc, els responsables d'Economia assistiran dijous a Madrid a una nova reunió del Consell de Política Fiscal i Financera en què, previsiblement, s'ha de donar llum verda a l'aprovació dels anomenats hispanobons a canvi d'estrènyer m és el cinturó autonòmic.

El d'aquest dimecres serà l'últim debat de fons del període de sessions , encara que la setmana que ve –la del 16 al 20 de juliol– se celebrarà una nova sessió de control al govern espanyol, i l'última del mes s'ha convocat un ple extraordinari per aprovar el sostre de despesa del 2013 , punt de partida de ls pròxims pressupostos generals estatals. Aquest any no hi haurà debat de política general.

RE

Etiquetes

Més continguts de