Política 26/10/2014

Rajoy titlla el nou 9-N "d'acte mesquí"

Afirma que és un acte "profundament antidemocràtic" però es vanta que ja no és el "referèndum il·legal" que Mas volia

Ara
2 min

BarcelonaEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha carregat avui contra el procés participatiu que la Generalitat ha organitzat el 9-N perquè els catalans expressin la seva opinió sobre el futur polític de Catalunya titllant-lo de "mesquí". Des de Múrcia, on clausurava la intermunicipal del PP, s'ha mostrat satisfet perquè "el referèndum il·legal" que volia Artur Mas "no es farà". "El 12 de desembre de 2013, quan van anunciar la data i la pregunta, vaig dir que no es faria i no es farà", ha afirmat abans d'assegurar que "Espanya és una democràcia i estat de dret i tots tenen obligació de complir la llei".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pel que fa al nou format, ha afirmat que no sap "què es pretén fer ara", però sí que té clar que és un acte "profundament antidemocràtic". Una afirmació que basa en el fet que hi hagi "voluntaris d'una determinada posició" i que no s'estiguin donant instruccions per escrit a ningú en un acte "mesquí" que, segons ell, trasllada la responsabilitat als funcionaris. En qualsevol cas ha indicat que mentre ell sigui president "es complirà la llei". No ha aclarit, però, si pensa dur el procés participatiu al Tribunal Constitucional i si se'n sap alguna cosa dels informes que ha demanat el seu govern sobre el 9-N.

Rajoy ha avisat que "hi ha coses a les quals mai renunciarem, i una és la nació espanyola", que ha definit com "la més antiga d'Europa i la que abans va fer la unitat". Segons ell la democràcia espanyola, "de la qual estem orgullosos", gràcies a la Constitució, "ja ens deixa votar". Per ell la nació espanyola no només és sinònim de progrés i democràcia, sinó també de futur i "defensa de la llei, a la qual estem tots sotmesos". Per això ha reclamat, en contraposició al projecte independentista, "menys fronteres i barreres, més unió i menys divisió".

El president espanyol ha animat els seus alcaldes a "parlar bé d'Espanya", tot i que, en un referència críptica als casos de corrupció, ha admès que "han passat coses que no ens han agradat" però en què, tal com demostren les investigacions a l'entorn d'escàndols que esquitxen el PP, com el de Bankia o els 'papers de Bárcenas', "la justícia treballa", i "unes poques coses no són 47 milions d'espanyols".

stats