Política 12/01/2016

Rajoy promet "fermesa i determinació" per frenar l'independentisme

El cap de l'executiu carrega contra les aliances que busca el PSOE i avisa dels riscos d'una repetició de les eleccions si no és investit

Ferran Casas
2 min
Mariano Rajoy celebra la victòria del PP a la seu de Génova / EFE

MadridMariano Rajoy ha estat reiteratiu en el fons del seu discurs, però cada cop apuja més el to en les formes. Aquest dimarts, davant la junta directiva nacional del partit, una hora abans de la presa de possessió de Carles Puigdemont com a nou president, ha volgut tranquil·litzar els seus afirmant que al seu govern no li faltarà "ni fermesa ni determinació" per plantar cara al procés català després que el nou president "no hagi canviat res del munt de despropòsits que venien dient".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy ha assegurat que ell entén "la política des del diàleg i amb moderació" i que així seguirà sent però que això no pot anar en detriment de la fermesa en defensa "de la unitat d’Espanya, la sobirania, la igualtat i la convivència". Tot, segons ell, empara una defensa contundent "del projecte comú". Encara que el govern estigui –com és el cas i no se sap fins quan– en funcions. "L’Estat funciona sempre i la democràcia té la fortalesa de sempre. Tenim tots els instruments i qualsevol vulneració de la llei tindrà la resposta proporcionada de l'estat de dret per defensar la llei i democràcia", ha afirmat. En aquest sentit ha garantit que "no s’obrirà cap procés constituent ni es faran estructures al marge de les de l’estat".

No s'hi valen equidistàncies

Igual que va fer diumenge en la seva intervenció a la Moncloa, va assegurar que no en deixaria passar "ni una contra la unitat d’Espanya o el que han decidit els tribunals", en referència als possibles desacataments al Tribunal Constitucional. El seu objectiu és que la resposta "proporcionada" es doni "d'acord amb la resta de forces polítiques constitucionalistes", tal com s'ha fet fins ara. Rajoy no està disposat a acceptar el "trencament unilateral de les regles de convivència". A Podem i al PSOE, per si hi vol pactar, els ha llençat també una advertència: "No s’hi valen les equidistàncies aquí, no és el mateix qui vol liquidar la llei que qui la defensa", ha assegurat.

Rajoy també s'ha referit amb certa agror a la complicada situació de la governabilitat d'Espanya i ha assegurat que el país "necessita un govern de base parlamentària molt àmplia" i ha afirmat que l'entesa del PP amb el PSOE i C's "és el més raonable" per donar "sensació de certesa i seguretat". Seria una fórmula en la línia "de molts països de la UE i les institucions europees". Ha indicat que la proposta del PP és "la més sensata" i que l'alternativa "serien unes eleccions a Espanya" que podrien dur el país a la "incertesa". En tot cas, fonts del PP insisteixen que encara no hi ha diàleg sobre aquest tema i que s'ha cenyit a l'assumpte de la mesa. Rajoy ha carregat contra la pretensió del PSOE de promoure reformes, que en el cas de la constitucional no es pot fer sense el PP.

D'altra banda, Rajoy ha indicat que quan es resolgui el tema de la governabilitat es convocarà el congrés del PP.

stats