Política 06/07/2014

Rajoy confia en el suport del futur líder del PSOE per aturar la consulta del 9-N

Insta els espanyols a un "patriotisme serè, cívic i orgullós" per reivindicar les fortaleses d'Espanya

Ara
2 min

Madrid"Aquesta consulta no es pot celebrar i no es farà". El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, manté la seva actitud contrària a la votació prevista per al 9 de novembre per decidir el futur polític de Catalunya. Vénen mesos determinants i aquest diumenge, a la clausura del campus FAES, ha enviat un missatge al PSOE –que diumenge que ve triarà un nou líder– perquè mantingui la línia del secretari general actual, Alfredo Pérez Rubalcaba.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al costat de l'expresident José María Aznar, que ha esquivat fer una intervenció en clau política, ha assegurat que amb el cap de l'oposició han mantingut un "contacte directe" sobre aquesta qüestió. Espera que, a partir del congrés socialista del 26 i 27 de juliol (quan s'ha de ratificar la decisió de la militància), això no canviï. Fidel a la seva tesi, Rajoy ha assegurat que la consulta que planteja el gruix dels partits catalans és "il·legal" perquè la Constitució deixa clar que són el conjunt dels espanyols els qui han de pronunciar-se sobre el futur de l'Estat.

Aznar s'ha limitat a dir que "el desafiament secessionista" posa en qüestió la "unitat i continuïtat històrica d'Espanya".

Contra el "fatalisme"

En el discurs, el cap de l'executiu també ha fet una crida a allunyar el "fatalisme" i ha reivindicat un "patriotisme serè, cívic i orgullós" de les potencialitats d'Espanya. Una conclusió al relat en què ha desgranat la feina feta fins ara pel seu govern, sobretot en el camp econòmic. Ha reiterat que la pitjor part ja ha passat i que l'any 2015 serà millor que el 2014. Ha defensat les polítiques de contenció de la despesa que ha aplicat, segons ell, perquè la primera prioritat que va haver d'encarar quan va arribar a la Moncloa era el risc d'un rescat financer.

Ha assegurat que Hisenda ha provat de quadrar els comptes sense dinamitar l'estat del benestar, una acusació que ha titllat de "profundament injusta". Ha assegurat que aquest és l'any amb més beques per a estudiants, que les llistes d'espera per a les ajudes a la dependència s'han reduït i que les pensions no s'han congelat ni abaixat. Tot i això, ha fet una crida a reflexionar sobre com es manté en el futur aquest sistema, ja que de cada 100 euros dels pressupostos generals, 40 van a pensions.

"Jo sóc optimista i realista sobre el futur econòmic d'Espanya", ha sentenciat.

També ha aprofitat aquestes reflexions per demanar a la resta de partits que li donin suport en les mesures que va anunciar fa uns dies –i que el PP presenta com a iniciatives de regeneració democràtica– i, de forma especial, per fer que el cap de llista més votat sigui l'alcalde del municipi. Als socialistes els ha recordat que també ho portaven al programa electoral.

stats