Política 29/04/2012

Rajoy admet les crítiques socials però no afluixa: "Divendres que ve, més reformes importants"

Acusa els socialistes d'obligar-lo a incomplir el programa del PP. Promet donar suport a les mesures de creixement que es plantegin a Europa

Joan Rusiñol
2 min

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha fet avui una encesa i extensa defensa del programa de reformes i retallades que està fent el seu executiu. "Continuaran les reformes. Divendres que ve més [mesures] importants", ha avisat. Segons ha dit a la clausura del congrés dels populars madrilenys, estem en "un moment difícil" i el seu govern "no pot renunciar a prendre decisions". S'ha emparat en el "mandat" ciutadà per fer canvis profunds que, a parer seu, van dictaminar les urnes el 20 de novembre passat. "No pararem fins al final de la legislatura", ha alertat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i reiterar diverses vegades aquest ampli suport electoral, ha hagut de reconèixer les cada cop més sonores crítiques socials per les tisorades de les últimes setmanes i els incompliments del programa electoral del PP. "Entenc perfectament que hi ha molta gent que es veu afectada per les decisions que estem prenent. Sóc absolutament conscient del que estem fent", ha admès. Tot i aquest malestar, ha demanat paciència als ciutadans perquè, com va passar el 1996, "hi ha sortida". Ha promès que l'any que ve serà "bastant millor". Per això, ha reclamat al PP que li doni "suport" per explicar que les mesures que està prenent són "positives, necessàries i més obligades que mai" per sortir del pou de la crisi.

En aquest escenari, ha carregat amb duresa contra l'actitud del PSOE, a qui ha responsabilitzat de la situació heretada. De fet, els ha culpat de no poder aplicar ara tot el programa electoral del PP i haver d'apujar impostos –que els populars rebutjaven fins abans d'arribar a la Moncloa– per poder fer front al dèficit del 8,5% del PIB, 2 punts i mig superior a la xifra que hauria d'haver deixat l'executiu socialista al final del 2011. Dels incompliments només s'ha referit a l'augment de l'IRPF. Cap paraula de l'IVA.

Sobre els plans per estimular el creixement europeu apuntats per la cancellera Angela Merkel, Rajoy ha avançat que donarà suport a les mesures que es posin sobre la taula a Brussel·les "fent aportacions" pròpies. Ara bé, ha avisat que ell no pensa renunciar a les mesures de control estricte de "l'austeritat" perquè, segons ha reiterat, és l'única manera que Espanya pugui sanejar la situació, posar el comptador a zero i crear llocs de feina.

stats