Política 13/06/2012

Rajoy, sobre el rescat: "És un crèdit a la banca i pagarà la banca"

Insta per carta els principals líders europeus a "prendre ràpidament decisions" que garanteixin el futur de l'euro

Joan Rusiñol
2 min
Mariano Rajoy

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, s'ha hagut de referir aquest dimecres al matí al rescat europeu del sistema financer espanyol. Durant la sessió de control al Congrés, i en respondre a una pregunta del diputat d'ICV Joan Coscubiela, ha reiterat que es tracta "d'un rescat a la banca que pagarà la mateixa banca". De nou, i malgrat els missatges que arriben des d'Europa, el cap de l'executiu ha negat que tingui contrapartides macroeconòmiques per a l'estat espanyol. La vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, ho ha dit explícitament una mica més tard.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Coscubiela ha instat Rajoy a "sortir de la closca en què s'han tancat" i li ha exigit "transparència" concretada en una "comissió d'investigació", que ahir els populars van negar al Congrés. El diputat ecosocialista ha qualificat el PP de "partit dels poderosos".

Carta a Europa

Rajoy ha avançat aquest dimecres al matí que ha redactat una carta destinada als seus socis europeus en què els insta a "prendre decisions ràpidament" per garantir la sostenibilitat de la zona euro. Segons ha explicat a la sortida del Congrés, ara, el "més urgent" és aportar "claredat" i demostrar que la moneda única és "irreversible". La carta l'entregarà als principals primers ministres a la cimera de Roma, el proper dia 22. Per Rajoy, l'única sortida viable és "més integració fiscal i bancària" a Europa.

"Digui-ho amb mi: 'rescat'"

Després, davant una pregunta de la diputada d'UPyD Rosa Díez, Rajoy ha assegurat que Espanya "no té un problema de legitimitat", perquè els espanyols, el passat 20 de novembre, van elegir un govern amb majoria absoluta que governa "amb un pla".

Díez l'ha instat a no cometre el mateix error que l'expresident Zapatero, quan es resistia a anomenar la crisi pel seu nom. "Digui-ho amb mi: 'rescat'", ha dit al president espanyol

Rubalcaba: "El diable és en els detalls"

El líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha subratllat que el rescat no "el poden pagar justos per pecadors", i ha afirmat que "el diable és en els detalls". "Estem retallant per sobre de les nostres possibilitats", ha assegurat el secretari general socialista. Rajoy li ha recordat que ell està "molt satisfet" de l'ajuda europea i ha recordat al PSOE que l'any 2009, quan diversos països injectaven diner públic a la seva banca, el govern de Rodríguez Zapatero no ho va fer.

stats