Política 08/01/2016

El PP obre foc contra el pacte "radical i independentista" que promou Sánchez

Rajoy furga en la fórmula que anima el líder del PSOE i que passa per convèncer Podem, que per ara manté el compromís amb el referèndum

Ferran Casas
2 min
Mariano Rajoy aquest divendres als passadissos del Congrés dels Diputats / EFE

MadridLa vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, avisa que el PSOE haurà de donar explicacions a la ciutadania si opta per una aliança d'esquerres amb "una agenda radical" que inclogui el referèndum per exercir el dret a decidir dels catalans, tal com intenta fer Pedro Sánchez, ara ja amb el vistiplau explícit de la presidenta d'Andalusia, Susana Díaz. Un risc que aquest divendres també ha alimentat el president del govern, Mariano Rajoy, que ha donat tota la versemblança a aquesta possibilitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'alternativa, ha dit la vicepresidenta, és que els socialistes facilitin la investidura de Mariano Rajoy per assegurar que "el que és Espanya continuï sent Espanya", obviant així que el PSOE situa com a "línia vermella" el veto al referèndum per Catalunya que sí que avala Podem. Després de la reunió del consell de ministres, la número dos de l'executiu espanyol ha demanat que es mantingui "el bon costum constitucional" de deixar governar la llista més votada. Si fos així, afirma, es garantiria "la unitat d'Espanya" i les polítiques econòmiques pròpies d'una "agenda moderada".

En la mateixa línia s'ha expressat el cap de l'executiu, indicant després d'acreditar-se com a diputat per Madrid al Congrés que Sánchez és "capaç" de buscar una coalició de "vuit o nou partits", alguns, com ERC o DL, amb plantejaments independentistes, i ha advertit que no seria el més convenient per a Espanya.

I quina alternativa defensa el cap de l'executiu en funcions? Un govern del PP amb suport, ja sigui parlamentari o en forma de coalició, amb C's i el PSOE. Una possibilitat a la qual els socialistes se segueixen negant en rodó, però que sí que accepta C's. Aquest divendres Albert Rivera ha afirmat que encara que Podem renunciï a un referèndum català ell no entrarà al joc d'un "pacte de perdedors". Rajoy considera que el govern a tres, amb 250 dels 350 diputats del Congrés darrere, "podria fer les reformes" –no ha dit quines– i enviar un missatge de "tranquil·litat i certesa".

Rajoy ha lamentat que Sánchez digués que no de forma ràpida a un pacte, i ha afirmat que seguirà insistint en la idea amb "converses discretes". Rajoy ha recordat que les alternatives al seu plantejament són "un pacte d'extrema esquerra amb independentistes o fer noves eleccions".

Aquest pacte d'esquerres s'ha situat, però, al focus després que Sánchez hi insistís dijous a Lisboa i Díaz l'hagi avalat recordant-ne els peròs. El PSOE posa ara la pilota a la teulada de Podem, i espera que es retrati o renunciï a la consulta catalana. Alguns dels socis de la formació morada, com la vicepresidenta del País Valencià, Mònica Oltra, relativitzen el compromís en un intent de no matar la negociació amb el PSOE. Íñigo Errejón deia dijous que no pot ser un argument per no parlar. Altres, com Carolina Bescansa, que també ha passat aquest divendres pel Congrés, recorden "el compromís", un compromís amb el dret a decidir que "no s'oblida". En tot cas, a Podem afloraran les veus partidàries de facilitar l'aliança amb el PSOE, inflexible amb el procés català.

stats