Política 02/04/2012

Rajoy admet les crítiques als pressupostos però diu que són "imprescindibles, absolutament necessaris"

Diu als membres del PP que "ara no és hora de pavellons, aeroports ni autopistes" i admet que no està "en condicions de donar bones notícies als espanyols"

Joan Rusiñol
2 min
Rajoy a l'executiva del PP aquest matí

MadridEl president del govern espanyol i líder del PP, Mariano Rajoy, ha fet avui una defensa encesa dels pressupostos generals de l'Estat que va presentar divendres. Davant del comitè executiu del seu partit, la plana major de la formació, ha admès que "hi ha moltes coses [dels comptes pel 2012] que no agraden, ni als membres del govern" però que és un pressupost "imprescindible, absolutament necessari" per posar les bases de la recuperació econòmica.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amenaça amb el rescat

Pel cap de l'executiu, reduir el dèficit no és un "prejudici" ideològic sinó que no hi ha "alternativa" a l'hora de tornar els diners que Espanya demana fora per finançar-se. De fet, ha recordat que això no és un avís "teòric" sinó que ja ha passat "a alguns a la Unió Europea", en referència als Estats que han hagut de ser rescats financerament.

Rajoy ha subratllat diverses vegades que té "un pla preconcebut i estudiat, aquí no hi ha improvisació", ha dit alhora de justificar les decisions del seu govern. Segons ha assegurat, ha procurat en tot moment que els "esforços siguin justos i equitatius". Ha admès que poden ser una comptes amb elements "dolorosos" però que són essencials per "corregir errors" del passat i eixugar el dèficit, clau per recuperar la confiança dels mercats, ha explicat.

"No és hora de pavellons, ni aeroports, ni autopistes"

Per això, ha exigit a les comunitats autònomes i als ajuntaments que facin el mateix: "Ara no és hora de pavellons, aeroports i autopistes" ha sentenciat". Ara és l'hora, pel president espanyol, de fixar "les bases de la recuperació i crear llocs de feina" des de totes les administracions públiques.

Rajoy també ha dit que entre les prioritats dels propers mesos hi ha la unitat de mercat, per reduir les diferències de legislació entre comunitats autònomes.

"No estic en condicions de donar bones notícies"

Gairebé al final de la seva intervenció davant del partit –sense possibilitat de fer preguntes, per tant– ha reconegut que no està "en condicions de donar bones notícies als espanyols" perquè confia que l'agenda reformista que està aplicant ho permeti quan abans millor. "Aquest any no serà bo", ha recordat, per animat els seus a seguir posant els "ciments" per estimular el creixement econòmic: "Si fem les coses bé, si seguim amb l'agenda reformista, Espanya tirarà endavant", ha dit. Ha reiterat diverses vegades la dificultat del moment històric que ha d'encarar el seu govern i n'ha carregat les culpes a l'anterior executiu del PSOE. Ha avisat al PP que no esperin grans suports dels partits de l'oposició.

En obert no s'ha referit a les eleccions andaluses i asturianes. Fonts del partit, però, han explicat que de portes endins ha expressat el "ple, total i absolut" suport al PP d'Andalusia i a Javier Arenas. També ha agraït l'esforç de la candidata a Astúries, Mercedes Fernández, a qui ha reiterat l'aval i li ha demanat que "enforteixi" el partit asturià, durant anys molt dividit.

stats