Política 02/07/2012

Rajoy avisa el PP: "Ara toca prémer l'accelerador"

El president espanyol exigeix un "esforç més gran" a les comunitats i anuncia reformes del sector energètic, la unitat de mercat i en "matèria administrativa"

Joan Rusiñol
2 min

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha avisat aquest dilluns el PP que no es pot relaxar després del Consell Europeu de la setmana passada. De fet, just al contrari: "Ara toca prémer l'accelerador", ha dit. Tot i que el govern espanyol segueix reiterant que el rescat de la banca no té condicionants macroeconòmics, és evident que el cap de l'executiu espanyol sap que li queda molta feina per fer si vol satisfer les exigències de Brussel·les i de l'FMI. Per això, ha demanat a la junta directiva del seu partit, el màxim òrgan entre congressos reunit aquest dilluns a Sevilla, que li faci costat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy ha exigit als quadres dirigents del PP una "tasca pedagògica", conscient del desgast que les retallades socials estan provocant a les expectatives de vot dels conservadors espanyols, malgrat que, de moment, el PSOE no puja amb la mateix proporció. Els ha demanat que expliquin arreu que "tot el que fa el govern és necessari i imprescindible" per tornar a crear llocs de feina. Per ell, ara més que mai el partit ha de ser una "maquinària ben engreixada".

Perquè hi ha camí per córrer encara. O això ha dit Rajoy. Ha avisat que "l'agenda reformista" seguirà durant les properes setmanes i mesos i ha anunciat mesures per aconseguir la unitat de mercat –per acabar amb la suposada disparitat de legislacions autonòmiques–, el sector energètic i una "important reforma en matèria administrativa". El PP ja fa dies que parla, cada cop amb més intensitat, de la necessitat de reformar la funció pública per reduir-la. Rajoy no ha concretat.

El president del govern espanyol també ha exigit "un esforç més gran" a les comunitats autònomes per reduir el dèficit.

Des de Sevilla, també s'ha mostrat satisfet dels acords del Consell Europeu de divendres, perquè suposen un pas decidit en la integració europea. Ara bé, ha admès que no n'hi ha prou i ha garantir que Espanya serà un "subjecte actiu" per demostrar que el projecte de l'euro és irreversible i per aconseguir frenar la pressió dels mercats que posen molt difícil aconseguir finançament internacional a estats com l'espanyol o l'italià, amb la prima de risc permanentment pels núvols. De fet, ha avisat que "probablement" les tensions no s'han acabat. Sobre el rescat, insisteix: diu que es tracta només d'un crèdit destinat a la banca amb "condicions singularment favorables" i que seran aquelles entitats que ho necessitin les responsables de tornar els diners a la UE.

stats