Política 05/08/2015

Espadaler tanca la porta a Mas: "No investirem un president que declari la independència"

El president del comitè de govern d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, afirma que pretendre "trencar el país amb 68 diputats" és un "despropòsit"

Núria Orriols
3 min
Josep Antoni Duran i Lleida, Ramon Espadaler i Josep Maria Pelegrí, aquest dimecres a la presentació de les llistes d'Unió pel 27-S / ACN

BarcelonaEl comitè de govern d'Unió ha ratificat aquest dimecres les llistes del partit per concórrer al 27-S. Després del cop d'efecte, la setmana passada, pel que serà número dos a la demarcació de Barcelona, l'exfiscal en cap de Catalunya Martín Rodríguez Sol, i el cap de llista democristià, Ramon Espadaler, han presentat juntament amb Josep Antoni Duran i Lleida l'equip que l'acompanyarà per a les eleccions de setembre. Unió ha escenificat l'aprovació de la candidatura al Recinte Modernista de l'Hospital Sant Pau de Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Duran, que tancarà la llista a Barcelona, ha carregat contra Junts pel Sí i la pretensió que tenen d'iniciar la independència amb la majoria absoluta dels diputats. "És un despropòsit", ha dit, "no es pot pretendre declarar la independència i trencar el país amb 68 diputats", ha sentenciat. Ha argumentat que no és una majoria suficient, i encara més quan per reformar l'Estatut, per exemple, es necessiten dues terceres parts del Parlament.

Alhora, ha deixat clar que Unió no investirà Artur Mas si Junts pel Sí no aconsegueix la majoria de diputats. "No estem fent comèdia", ha dit, i ha assegurat que si es va trencar la federació és que no compartien el projecte amb CDC. "No participarem en aquest joc", ha dit, "serem coherents amb el nostre projecte". "Unió no té cap compromís amb el senyor Mas", així de contundent s'ha mostrat Duran en ser preguntat per si donarien suport a Junts pel Sí en cas que la investidura acabés depenent de la CUP. Una opinió que també ha compartit Ramon Espadaler, que ha assegurat que Unió "serà lleial" al seu projecte i que no faran president algú que "vol declarar la independència" i que és "hostil" als interessos que ells defensen.

Duran també ha volgut contestar al president de la Generalitat, que ahir va assegurar que la meitat d'Unió forma part ara de Junts pel Sí: "Això no és cert, devia tenir els papers mullats, espero que no sigui en tot igual", ha dit. A més, ha assegurat que ara hi ha molta més gent a Unió de la que ha pogut marxar després de la consulta interna.

Espadaler assenyala "contradiccions" a Junts pel Sí

Al seu torn, Espadaler ha tret pit perquè tots els integrants de la seva candidatura "comparteixen el programa electoral". D'aquesta manera ha aprofitat per assenyalar "contradiccions" a la candidatura de Junts pel Sí, començant per qui presenten de candidat a la Generalitat. "Hem sentit veus contradictòries i hem arribat a veure com es qüestionava qui seria president", ha dit Espadaler. També ha assenyalat altres qüestions més ideològiques, com la política pressupostària o econòmica: "Els ciutadans tenen dret a saber què passarà després del 27-S", ha reivindicat.

Alhora, s'ha mostrat convençut que, enfront dels "extrems", Unió obtindrà "un bon resultat" el 27-S. Sense marcar el llindar que consideren ells una victòria, Espadaler ha assegurat que té el convenciment que assoliran el grup propi al Parlament –es necessiten cinc diputats.

Sobre el programa electoral, que se sabrà en els propers dies, Espadaler ha explicat que seria un "programa de govern" i que "abastaria la qüestió nacional", però també el que "preocupa" els ciutadans, ha considerat. "Treballarem per la recuperació econòmica". Ara bé, Espadaler ja ha avisat que "no serà senzill alçar la veu del seny" en el context de la campanya electoral.

Les llistes del 27-S

El president del consell nacional i exconseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, serà el cap de llista per Unió a la demarcació de Lleida. De fet, així ho havia proposat la intercomarcal del partit. Xavier Dilmé serà cap de llista a Girona, i a Tarragona la número u d'Unió serà la fins ara diputada d'Unió Anna Solé.

Després de Rodríguez Sol, seguirà l'exconsellera de la Comissió del Mercat de Telecomunicacions (CMT) i membre del comitè de govern d'Unió Marta Planatal com ja va transcendir diumenge–. La seguiran el portaveu d'Unió al Parlament, Roger Muntañola, Núria Rodríguez (advocada), Carles Torrecilla (professor d'Esade) i Toni Font (secretari general adjunt d'Unió).

També destaca la incorporació de l'exconsellera de Justícia Pilar Fernández Bozal, o l'històric d'Unió i exalcalde de Vic Jacint Codina.

Espadaler ha volgut remarcar la "potència" de les candidatures i alhora "agrair" a la gent que segons ell s'han volgut incorporar a les llistes però que finalment ho han pogut fer. "Molts agraïments a tantes persones que s'han posat a disposició del projecte i que no han cabut a les llistes", ha dit.

Sobre la llista, Duran ha assegurat que Unió té "molt bons caps de llista" i amb "molta presència municipal". Alhora, ha opinat que la llista és "equilibrada" des del punt de vista territorial, "interclassista". "Estem davant una llista que pot contribuir a un gran resultat d'Unió", ha afirmat. "Ens presentem per tenir un bon resultat a les eleccions del 27-S", ha assegurat, i ha afegit que serà la campanya "més important" que s'ha fet a Catalunya.

stats