Romeva: "El millor aliat que tindrà Espanya a Europa serà Catalunya"

El cap de llista de Junts pel Sí assegura que un "mandat democràtic clar" a favor de la independència "desbloquejaria" el silenci dels membres de la UE respecte al debat sobiranista

El candidat de Junts pel Sí a la Generalitat, Raül Romeva, ha assegurat aquest divendres que si guanya la independència "el millor aliat que tindrà Espanya a Europa serà Catalunya, i ha dit que no hi ha dubte que el millor aliat de Catalunya serà Espanya", ja que els uneixen molts interessos en comú.

"Europa és un espai on visualitzar un futur compartit", ha apuntat durant la seva conferència en el Fòrum Europa-Tribuna Catalunya.

Romeva ha assegurat que a "Europa li interessa" que se solucioni l'actual tensió entre la Generalitat i l'estat espanyol perquè una millor col·laboració entre aquestes administracions revertiria en una millor marxa de l'economia de totes dues, i per extensió d'Europa.

En aquest sentit, ha acusat el PP i el PSOE d'actuar en contra dels interessos espanyols al Parlament Europeu quan cal donar suport a projectes que afavoreixen Catalunya, com en el cas del Corredor Mediterrani. "Hi ha qui prefereix perjudicar el conjunt de l'Estat si això perjudica també Catalunya", ha recriminat l'exeurodiputat, que ha explicat que es va convèncer que "l'única via" era la independència gràcies a les seves experiències en la institució europea.

El candidat ha augurat que un "mandat democràtic clar" a favor de la independència el 27 de setembre "desbloquejaria" el silenci dels membres de la Unió Europea respecte al debat sobiranista a Catalunya.

Tot i això, ha destacat que cap d'ells ha rebutjat explícitament que es convoqui els catalans a les urnes per a un referèndum d'autodeterminació, i ha posat com a exemple les declaracions de la cancellera alemanya, Angela Merkel, aquesta setmana, quan va demanar que es respectés la sobirania d'Espanya.

"De suport explícit no en tindrem, però que no ho hagin prohibit o impedit també diu moltes coses", ha insistit Romeva, que ha descartat que una hipotètica Catalunya independent quedi fora de l'eurozona perquè "a ningú li interessa".

El candidat de Junts pel Sí també ha aprofitat per censurar les declaracions dels qui comparen el procés sobiranista amb el nazisme dels anys 30 a Alemanya i Itàlia.

"No hi ha res pitjor per a un francès o un alemany que comparar un moviment democràtic i pacífic amb aquests fets", ha avisat Romeva, que ha assenyalat que aquest tipus de comparacions són fruit de la "falta d'arguments".