ELECCIONS CATALANES
Política 18/08/2012

RCat beneeix la coalició sobiranista que vol ERC

L'experiència en la feina d'ERC i RCat al Congrés facilita que es pugui repetir la coalició. Si Junqueras vol aglutinar tot l'independentisme, aquest cop haurà de comptar amb SI, que s'obre a negociar.

Roger Tugas
2 min
El líder de RCat, Joan Carretero, i el d'ERC, Oriol Junqueras, van coincidir en nombrosos actes de la coalició que Alfred Bosch va liderar a les estatals.

BARCELONA.Un dels objectius que es va fixar Oriol Junqueras quan va assolir la presidència d'ERC va ser tornar a unir l'independentisme polític, que durant tant de temps havia coincidit en les files republicanes. I ara, com a futur candidat de la formació, aposta per liderar una gran coalició independentista per a les pròximes eleccions al Parlament. De fet, en els comicis estatals del novembre ja ho va aconseguir en una llista que agrupava ERC, Reagrupament (RCat) i la plataforma d'independents Catalunya Sí, atès que Solidaritat, després de no arribar a un acord amb els republicans, va optar per no presentar-s'hi. La feina al Congrés amb els reagrupats facilita la reedició de l'aliança, mentre que SI s'avé a tornar-ne a parlar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Junqueras va afirmar ahir a Catalunya Ràdio que "el país avançarà si som capaços de construir grans majories" i que, per això, és partidari d'aglutinar de nou els partidaris d'un estat català, començant per aquells amb qui ja treballen junts a Madrid i, segons el líder republicà, de manera satisfactòria. "És evident que tot allò de què fem una valoració positiva ens agradaria repetir-ho", va afirmar Junqueras, que, tot i haver-se postulat com a nou cap de llista, aposta per obrir un procés de primàries en què es puguin presentar altres possibles candidats.

Des de RCat es comparteix el diagnòstic republicà i qualifiquen de "fluïda i cordial" la tasca conjunta al Congrés. Per part seva no hi haurà gaires complicacions per repetir l'entesa, segons fonts dels reagrupats , atès que el seu full de ruta passa també per unir tot l'independentisme. "Ens mantenim en la línia de treballar per una coalició com més àmplia millor, advoquem per això", expliquen. Encara no han discutit, però, si en aquests comicis el líder de RCat, Joan Carretero, pot tornar a una llista liderada per ERC, una opció que està sobre la taula.

Més difícil serà l'entesa amb SI. Els solidaris van denunciar, després que fracassessin les negociacions per a les eleccions espanyoles, que ERC no tenia voluntat real de pactar amb ells, i en els últims mesos els ha separat al Parlament l'estratègia entorn del pacte fiscal. Mentre que els republicans el van votar amb CiU i ICV, SI s'hi va oposar en no veure-hi un veritable concert econòmic i en considerar-lo una mesura per ajornar la independència. Tot i això, Alfons López Tena va explicar a l'ARA que estan disposats a tornar a intentar-ho i que en tenen bona voluntat. "Si vol alguna cosa, ja sap on som", afirma, i assegura que ara per ara no hi ha hagut converses. Demana, però, que també es parli amb la CUP, un partit que encara ha de decidir si farà el salt de la política local a la nacional.

Pel que fa a l'últim partit independentista, Democràcia Catalana, el seu líder, Joan Laporta, ha defensat diversos cops que només té intenció de presentar-se sol o en una coalició sobiranista que inclogui CiU.

stats