Política 08/07/2015

Nou pas per reinstaurar el recurs previ d'inconstitucionalitat per als estatuts d'autonomia

PP i PSOE han tombat les esmenes presentades en comissió pels partits de l'oposició

Europa Press
2 min
El recurs previ al TC, més a prop de ser una realitat. ACN

MadridEl PP i el PSOE han rebutjat aquest dimecres a la Comissió Constitucional totes les esmenes plantejades per l'Esquerra Plural, Convergència i Unió, el PNB i ERC a la reforma de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional impulsada pels dos partits majoritaris per recuperar el recurs previ d'inconstitucionalitat per als estatuts d'autonomia, una iniciativa que només ha rebut el suport d'Unió, Progrés i Democràcia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un cop salvat el tràmit de la comissió, el text es tornarà a debatre el dia 16 al ple del Congrés i d'aquí s'enviarà al Senat perquè, després del parèntesi estival, continuï la seva tramitació i pugui estar en vigor abans de la dissolució de les Corts.

Durant el debat, el portaveu d'IU-ICV, Joan Josep Nuet; la diputada d'Unió Montserrat Surroca; el d'ERC Joan Tardà; el portaveu del PNB, Aitor Esteban, i el diputat a Amaiur Rafael Larreina han coincidit a rebutjar el fons d'aquesta reforma.

Només la portaveu d'Unió, Progrés i Democràcia (UPyD), Rosa Díez, ha defensat la recuperació del recurs previ d'inconstitucionalitat i ha dit que la seva formació sempre ha defensat que es recuperi per a les reformes estatutàries.

Encara que les proposicions de llei originals de PP i PSOE es van registrar al gener de 2014 i al mes següent van ser preses en consideració conjuntament pel ple del Congrés, les iniciatives han estat més d'un any bloquejades sense que es fes el pas de presentar esmenes.

El passat mes de febrer el PP va sondejar el PSOE per reprendre la reforma i, després de deixar passar les eleccions andaluses i municipals, es va acordar reactivar la tramitació i els nacionalistes, independentistes i IU-ICV van presentar les seves esmenes de totalitat, que van ser rebutjades al juny.

En vigor fins al 1985

Després, PP i PSOE van pactar unes esmenes parcials idèntiques que van ser aprovades dilluns passat en ponència i que van donar lloc ja a un sol text legislatiu, el mateix que ha sortit aquest dimecres de la Comissió Constitucional.

Amb aquesta reforma es ressuscitarà una figura que s'havia eliminat el 1985. I és que fins aleshores, el recurs previ d'inconstitucionalitat es podia utilitzar contra totes les lleis del govern espanyol, però l'executiu socialista de Felipe González el va suprimir, acusant l'oposició d'utilitzar-lo per tombar els pressupostos generals.

La redacció pactada per PP i PSOE implica canviar tres preceptes de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional (LOTC) per tornar a incloure entre les seves funcions el control previ de la constitucionalitat dels Estatuts d'Autonomia i de les seves reformes, un cop aprovades per les Corts Generals i abans de la seva entrada en vigor.

stats