Publicitat
Publicitat

FINANCES PÚBLIQUES

De l'addicional tercera a l'impost de la gasolina: el pla de reequilibri català en deu punts

El document de Mas-Colell concreta la previsió de recaptació de les mesures adoptades pel Govern

El pla de reequilibri que la Generalitat ha presentat al Consell de Política Fiscal i Financera, i que avui a la tarda s'ha aprovat a Madrid, explica l'impacte pressupostari que tindran les retallades impulsades per Artur Mas i per Mariano Rajoy.

En conjunt la Generalitat espera ingressar 1.385 milions d'euros addicionals gràcies a aquestes mesures aquest any. Aquesta xifra seria de 1.615 milions si totes les mesures s'haguessin aplicat des de l'1 de gener segons l'estimació de la Generalitat. D'altra banda, les retallades en la despesa permetran estalviar 2.680 milions d'euros. Sumant les dues partides, la Generalitat aconseguirà reduir el dèficit en 4.295 milions aquest any.

Si es compreixen aquestes previsions la Generalitat aconseguirà reduir el dèficit des dels 7.418 milions amb que es va tancar l'exercici de 2011 fins als 2.740 milions al final de 2012.

1. La pujada "fins al nivell màxim" de l'impost autonòmic sobre els hidrocarburs permetrà recaptar 66 milions aquest any i 131 el vinent. 

2. Es contemplen els 211 de les infraestructures de la disposició addicional tercera de l'Estatut de l'any 2009. Si l'Estat no els paga (cosa que, de moment, no contempla) la Generalitat es compromet a vendre patrimoni. Fins i tot preveu obtenir-me més diners dels que aportaria la disposició addicional tercera. No diu, però, si vendrà o privatitzarà.

3. La recuperació de l'impost de patrimoni (que va decidir José Luis Rodríguez Zapatero per 2012 i 2013) permetrà recaptar 242 milions aquest any i 245 el vinent abans que desaparegui definitivament.

4. El manteniment del tipus màxim de l'IRPF (el català ja és del 56% per les rendes més altes, el topall més alt de l'Estat) permetrà recaptar 73,5 milions aquest any.

5. El principal estalvi en l'àmbit d'ensenyament serà l'augment de les hores lectives dels mestres i l'eliminació transitòria de la possibilitat de crear nous complements salarials. Amb aquestes dues mesures es retallaran 210 milions. També està previst augmentar fins al 20% el nombre d'alumnes per aula, cosa que permetrà estalviar 15 milions.

6. En concepte de copagament sanitari, que entra en vigor al juny, la Generalitat espera ingressar 50 milions aquest any i el doble l'any que ve. La taxa turística no es preveu que generi cap ingrés el 2012. En canvi s'esperen recaptar 100 milions el 2013.

7. Amb la reducció de les pagues addicionals als funcionaris l la de personal s'estalviaran cada any 420 milions. En el mateix àmbit, es preveu reduir en 175 milions més la despesa en dies vacants i de lliure disposició. En total són 729 milions per any. La mesura es consolidarà com a mínim el 2013 i el 2014.

8. La CCMA rebrà 40 milions d'euros menys anuals per part del govern fins el 2014.

9. La reducció de transferències de les universitats suposarà un estalvi de 12 milions d'euros.

10. La retallada als ajuntaments permetrà estalviar 143 milions.

21D

Més continguts de

21D
PUBLICITAT

Totes les dades, notícies i anàlisis per entendre la convocatòria electoral

Vés-hi
PUBLICITAT
PUBLICITAT