POLÍTICA
Política 25/07/2013

El president del CATN: "Si l'Estat no autoritza cap via, la Generalitat estarà legitimada per a alternatives a les legals"

El portaveu del Govern, Francesc Homs, prioritza totes les vies de diàleg per possibilitar un acord per a la consulta, però obre la porta a una eventual declaració unilateral posterior a unes eleccions plebiscitàries

M.colomer
2 min

BarcelonaEl president del Consell Assessor per a la Transició Nacional, Carles Viver Pi-Sunyer, ha afirmat que la Generalitat estarà "legitimada" per a una declaració unilateral d'independència si l'Estat bloqueja qualsevol possibilitat de fer una consulta d'autodeterminació, ja sigui per via de la legislació espanyola o catalana. "Si l'Estat no autoritza cap via per a la consulta, la Generalitat estarà legitimada per a vies alternatives a les legals", ha sentenciat Pi-Sunyer.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho ha manifestat en roda de premsa al Palau de la Generalitat, després de lliurar al president de la Generalitat, Artur Mas, el primer dels informes sobre les diferents vies legals per celebrar un referèndum d'autodeterminació. Un informe que planteja fins a cinc vies per celebrar la consulta fent ús de l'actual legislació espanyola. Això sí, totes elles requereixen voluntat política per part de l'Estat.

El Govern s'obre a la DUI

Carles Viver Pi-Sunyer ha comparegut amb el conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, que ha obert la porta a una eventual declaració unilateral d'independència sempre que fos posterior a unes eleccions de caràcter referendari. "El que suggereix el CATN, que coincideix amb la posició que hem mantingut, és que qualsevol decisió, i més si té aquestes connotacions d'aquest abast, ha de ser posterior a alguna mena d'expressió popular, en el sentit d'eleccions, referèndums o consultes", ha afirmat Homs.

Això sí, ha apostat per prioritzar el diàleg amb l'Estat i els partits a Catalunya per buscar un acord per a la convocatòria d'un referèndum amb el vistiplau de l'Estat. Sigui com sigui, per Homs el document del CATN demostra que "des de la perspectiva del dret, hi ha vies legals disponibles per convocar la consulta d'autodeterminació". El pròxim pas, la carta del president Mas per demanar la convocatòria de la consulta al president espanyol, Mariano Rajoy.

stats