Política 21/03/2016

Rivera pressiona Rajoy perquè plegui ara i no després de noves eleccions

Sánchez es prepara per a un nou 'round' negociador amb Podem per parlar de "solucions" i no de cadires

Ferran Casas
2 min
Rivera i Rajoy en una reunió a la Moncloa

MadridEl líder de Ciutadans, Albert Rivera, reprèn la pressió a Mariano Rajoy perquè que faci un pas enrere i faciliti la formació de nou govern a Espanya. La tesi del president de la formació liberal és ben simple: si hi ha eleccions el 26 de juny seran una segona volta que no resoldrà res i Rajoy haurà de dimitir per facilitar la formació de govern. Tant per tant, li demana que se'n vagi ara a casa, que no "deixi per al setembre el que pot fer al març" i estalviï sis mesos amb un executiu en funcions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ciutadans defensa un govern a tres amb el PP i el PSOE. Un 'tripartit d'ordre' que no diu, però, qui hauria de presidir, tot i que va donar suport a la investidura del socialista Pedro Sánchez. Després de la reunió de l'executiva de Ciutadans a Madrid, ha insistit que unes noves eleccions "només tensarien la situació i el resultat seria similar". Per això considera que "Rajoy ha de ser responsable ara i no esperar-se al setembre". La formació liberal viu amb inquietud la situació política després d'haver apostat per pactes amb els socialistes tot i que, per ara, les enquestes no els són desfavorables. Rivera ha explicat que Rajoy li va oferir la vicepresidència del govern, fet que ha estat "taxativament" desmentit pel PP en un comunicat.

Els populars critiquen Rivera per la seva política d'acords. Avui mateix el seu dirigent José Antonio Bermúdez de Castro burxava en les contradiccions afirmant que no es pensava que hi ha hagués "tantes coincidències" entre els socialistes i els liberals, "i segurament els seus votants tampoc".

Rivera ha tret importància a la reunió de Sánchez i Pablo Iglesias, encara sense data i que obrirà un nou 'round' negociador a l'esquerra. C's i el PSOE van pactar anar junts a totes les reunions, però insistir en la idea hauria frustrat la trobada amb Podem. Rivera no s'ha mostrat especialment molest, ha admès que cadascú decideix "com actuar" i ha recordat que si el pacte s'hagués de revisar "caldria fer-ho de comú acord". En tot cas ha indicat que Iglesias només busca "el desacord, igual que fa el PP".

Sánchez, que aquest dilluns visita les Canàries, on es reuneix amb el president autonòmic, el seu soci de Coalició Canària Fernando Clavijo, intenta però que la reunió serveixi per aconseguir l'adhesió de Podem a l'acord amb C's. La seva intenció, ha dit, és parlar "de solucions" i no de "les cadires". La seva idea és evitar "fronts i exclusions".

Precisament d'això l'acusen els populars. La secretària general, María Dolores de Cospedal, insistia des d'Albacete que Sánchez s'hauria "d'apartar dels vetos i deixar pas als vots", en referència al fet que el PP és la força més votada el 20-D.

stats