Política 12/12/2014

La Societat d'Amics del País, "optimista" sobre l'evolució de les relacions entre Catalunya i Espanya

L'entitat que presideix Miquel Roca avisa que la concatenació i l'avançament d'eleccions poden derivar en "escenaris ingovernables"

Efe
3 min
LA DEFENSA CONTRAATACA  L’advocat Miquel Roca  va presentar ahir un recurs contra la imputació de la infanta.

BarcelonaLa Societat Econòmica Barcelonina d'Amics del País ha apel·lat avui al diàleg entre Catalunya i Espanya davant del debat sobiranista i al mateix temps ha cridat a fugir d'"escenaris ingovernables", perquè és el "pitjor càstig" que es pot donar a un país. L'advocat Miquel Roca, que presideix aquesta influent entitat creada el 1822, formada per personalitats de la societat civil catalana, ha estat l'encarregat de presentar i resumir aquest informe corresponent al 2014, que subratlla que el dret a decidir és un desig "amplíssimament majoritari" a Catalunya. Roca, que va ser portaveu de CiU a Madrid, ponent constitucional i ara, entre altres coses, lletrat de la infanta Cristina en el cas Nóos, ha lamentat que el diàleg no estigui "de moda" en l'actualitat, però ha mostrat l'"optimisme" de l'entitat respecte a la manera com poden evolucionar les relacions entre Catalunya i Espanya el 2015.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Això no obstant, Roca ha avisat, en al·lusió a la dinàmica del debat polític català, que "no hi ha res que castigui tant un país en un moment de crisi com la paralització derivada de la ingovernabilitat". També respecte a la possibilitat d'unes eleccions anticipades a Catalunya, ha comentat: "Si arribem a unes eleccions per ofec, no és bo; si és per entusiasme, sí".

L'informe de la Societat Econòmica Barcelonina d'Amics del País també apel·la al diàleg entre Catalunya i Espanya i, en aquest punt, Roca ha afirmat: "Hi ha gent que ha trobat en el silenci la demostració de la seva existència. Callo, doncs existeixo. El diàleg és bàsic. No hi ha democràcia sense diàleg", ha sentenciat en una al·lusió implícita a l'executiu de Mariano Rajoy.

D'altra banda, l'informe, marcat per la diplomàcia, també constata la "posició de domini" en el debat públic català del "catalanisme mobilitzat", però avisa a continuació que "això no vol dir [...] que arribi a tota la societat, ni que la seva projecció electoral sigui en aquests moments rotundament hegemònica".

L'entitat, la junta de la qual està formada per personalitats del món econòmic, empresarial o cultural com Carles Duarte, Josep Caminal, Jaume Giró, Javier Godó o Joan Majó, també dóna per fet en l'informe que els pròxims mesos estaran marcats per la "competició electoral" a Espanya i a Catalunya. Tot i ser conscient que un cicle electoral "no és terreny adobat per al compromís i el pacte", l'entitat apunta: "No deixem de confiar en la via del diàleg".

"Cal confiar en la capacitat de cohesionar entre tots un projecte col·lectiu que doni resposta a les ambicions del país, entès com una unitat que trobi la seva força en el reconeixement de la seva pluralitat i diversitat", conclou la part de l'informe que es refereix a Catalunya. Preguntat per si aquesta apel·lació està relacionada amb el debat sobre si CiU i ERC han de conformar una llista única les pròximes eleccions catalanes, Roca s'ha limitat a subratllar que l'entitat defensa un "projecte col·lectiu" per a Catalunya, i ha assegurat que, en el passat, aquesta comunitat va ser capaç de consensuar projectes com l'autonomia o la normalització lingüística.

Respecte al panorama espanyol, Roca ha comentat que Espanya ha patit aquest any una "sacsejada" pel "descrèdit" que experimenten institucions, partits i "la política en si mateixa". Roca ha mostrat el seu respecte a fenòmens polítics com Podem i el document de l'entitat subratlla que el 2014 institucions i partits han quedat "sota sospita en un país en el qual no tothom ha sabut estar a l'altura a l'hora més crítica", amb referència als casos de corrupció que han aflorat durant la crisi econòmica.

stats